Zomerstalvoeren

21 september 2023
-
2 minuten

Iedere dag krijg je te eten en te drinken, maar wat je precies eet en hoe lang je erover doet, kan heel erg verschillen. Zo kan een koe wel 8 uur per dag bezig zijn met eten. Stel je toch eens voor dat je iedere dag zo lang aan tafel zou moeten zitten!

Een bord vol

Een mens eet gemiddeld 3 kilogram eten per dag, maar wist je dat een koe per dag wel 55 kilogram aan (ruwvoer/gras en mais) eet én 100 liter water drinkt? Dat is nodig om gezond te blijven en melk te geven. Op warme dagen kan een koe zelfs wel 150 tot 200 liter drinken. Als koeien in de wei staan, is het lastig in te schatten of ze wel voldoende eten en drinken. Daarom kiezen sommige boeren ervoor om de koeien vers gras in de stal te voeren. Dit noemen we zomerstalvoeren.

Weetje: Ruwvoer is de verzamelnaam voor gras, mais en andere vezelrijke gewassen

Vers van het land

Bij zomerstalvoeren maait de boer het verse gras van het land en brengt dit direct naar de stal. De koeien vinden vers gras het lekkerste dat er is en eten hun buik rond. Doordat de koeien zelf niet over het gras lopen, is er meer opbrengst uit de wei. De boer laat ook gras staan wat gemaaid wordt om in te kuilen, zodat de koeien in de wintermaanden ook nog gras kunnen eten.

Krachtvoer

Omdat de melkkoe een harde werker is, kan ze naast het ruwvoer wel een extraatje gebruiken. Daarom krijgt ze ook krachtvoer. Dit komt uit één van de veevoederfabrieken van De Heus. Hier mengen ze verschillende grondstoffen met mineralen en vitamines. Dit kunnen granen zijn, maar ook bijproducten die overblijven uit de fabrieken waar voedsel voor mensen verwerkt wordt. Hier worden brokjes van geperst en dat vinden ze heerlijk. In een krachtvoerautomaat wordt voor iedere koe bepaalt hoeveel brokjes ze mag krijgen.