Home / Koeien / Van Kalf tot Burger

Van Kalf tot Burger

Koeien worden niet alleen voor melk gehouden. We eten namelijk ook vlees van koeien. Een biefstuk, een hamburger of rundervink zijn allemaal soorten vlees die afkomstig zijn van koeien. Er zijn zelfs runderrassen die speciaal voor hun vlees gehouden worden, zoals een Dikbil (die hele dikke billen heeft!) of een Angus koe. Vleeskoeien eten en leven anders dan melkkoeien, Anna en Daan lichten je de verschillen toe.

Wie zorgt er voor de vleeskalfjes?

Een zoogkoe is een moederkoe die zorgt voor nieuwe vleeskalfjes. Zij geeft hen voldoende melk om goed van te groeien. Meestal lopen deze koeien in een groep met een grote stier erbij.  Er wordt heel wat beschuit met muisjes afgegeten, want zoogkoeien krijgen elk jaar een kalfje!

Echte vleeskoeien zijn erg groot, bij hun geboorte al. Daarom worden ze vaak geboren met een keizersnede. Dat is een hele operatie. In de fokkerij proberen we koeien weer zelf te laten kalven, zodat minder keizersnedes nodig zijn.  

Kalfjes met oorbellen

De 'oorbellen’ van kalfjes hebben een heel andere taak dan bij mensen. Door het oormerk kan de boer precies zien waar en wanneer het kalf geboren is. De kalfjes gaan na minimaal 14 dagen naar een verzamelcentrum. Hier worden ze gesorteerd op gewicht en soort. Zware kalfjes gaan door voor rosé vlees, lichte kalfjes voor wit vlees. De rest van de kalfjes worden rood vlees. De kalfjes gaan van hieruit door naar een opfokbedrijf voor wit, rosé of rood vlees.

Verschillende soorten vlees

Er zijn twee soorten rundvlees:

  • kalfsvlees en
  • rood vlees.

In kalfsvlees heb je ook twee soorten:

  • witvlees en
  • rosévlees.

Kalfsvlees

Is het kalfje niet ouder dan 8 maanden tijdens de slacht? Dan noemen we het kalfsvlees. Witvlees komt van kalfjes, die zijn geslacht tussen de 23 en 28 weken oud. Witvlees kalveren hebben een lichte vleeskleur doordat zij speciaal eten, vooral melk, krijgen

Krijgen kalveren volop ruwvoer en krachtvoer te eten? . Dan kleurt het vlees roze. We maken onderscheid in jong rosé en oud rosé. Jong rosé kalveren worden geslacht voordat ze 8 maanden oud zijn. Dit mag je dus echt kalfsvlees noemen. Oud rosé kalveren worden geslacht tussen de 8 en 12 maanden oud.

Rood vlees

Wanneer een kalf (meestal een stiertje) ouder is dan een jaar, wordt hij opgefokt voor rood vlees. Kijk maar eens naar een rauwe biefstuk of gehakt. Dan snap je meteen wat rood vlees is. Rood vlees komt dus van een volwassen koe.

De vleesstieren krijgen veel en lekker eten. Daar wordt hun vlees ook extra lekker van. Hun vet geeft veel smaak aan het vlees.

 



Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.