Home / Koeien / Van Kalf tot Burger

Van Kalf tot Burger

Koeien worden niet alleen voor de melk gehouden. We eten ook vlees van koeien. Een biefstuk, een hamburger of rundervink zijn allemaal soorten vlees die afkomstig zijn van koeien. Er zijn zelfs runderrassen die speciaal voor hun lekkere vlees gehouden worden, zoals bijvoorbeeld een Dikbil koe (die hele dikke billen heeft!) of een Angus koe. Vleeskoeien eten en leven anders dan melkkoeien. Daar kan je op deze pagina van alles over lezen.

Verschillende soorten vlees

Er zijn twee soorten rundvlees:

  • kalfsvlees en
  • rood vlees.

In kalfsvlees heb je ook twee soorten:

  • witvlees en
  • rosévlees.

Kalfsvlees

Kalfsvlees mag alleen zo heten als het kalfje bij de slacht niet ouder was dan 8 maanden. Witvlees komt van kalfjes, die tussen de 23 en 28 weken oud waren toen ze geslacht werden. Witkalveren krijgen speciaal eten, vooral melk, zodat het vlees licht van kleur blijft.

Rosé vlees komt van kalfjes die jonger dan 1 jaar zijn. Rosékalven eten iets anders dan witvleeskalven.

Rood vlees

Wanneer een kalf (meestal een stiertje) ouder is dan een jaar, wordt hij opgefokt voor rood vlees. Kijk maar eens naar een rauwe biefstuk of gehakt. Dan snap je meteen wat rood vlees is. Rood vlees komt dus van een volwassen koe. Vleesrunderen worden meestal niet ouder dan 2,5 tot 3 jaar. Als ze ouder worden, wordt hun vlees taai en vinden mensen het niet lekker meer.

De vleesstieren krijgen veel en lekker eten. Daar wordt hun vlees ook extra lekker van. Hun vet geeft veel smaak aan het vlees.

Moederkoe

Een zoogkoe is een moederkoe die zorgt voor nieuwe vleeskalfjes om opgefokt te worden. Meestal lopen deze dieren in een groep met een grote stier erbij.  Soms kiest een boer ervoor om de dieren te insemineren, maar dit is meer uitzondering dan regel. Deze zoogkoeien krijgen elk jaar een kalfje!

Vleeskoeien zijn erg groot, bij hun geboorte al. Daarom worden ze vaak geboren met een keizersnede. Dat is een echte operatie. Zo'n moederkoe krijgt maximaal 3 kalfjes in haar leven. 

Wit, rosé, rood,

Wanneer kalfjes op een fokkerijorganisatie worden geboren, gaan de meisjes en jongens naar een aparte stal. Ze krijgen meteen een oormerk, waar op staat waar ze geboren zijn en wanneer. De kalfjes blijven minstens 14 dagen in hun stal. Daarna gaan ze naar een opfokbedrijf. Elk opfokbedrijf heeft zijn eigen categorie voor wit, rosé of rood vlees.

Op het verzamelcentrum worden alle kalfjes gesorteerd op gewicht en soort. Zware kalfjes gaan door voor rosé vlees, lichte kalfjes voor wit vlees. De rest van de kalfjes worden rood vlees.

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.