Van snavel tot kont

Er is heel veel te leren over kippen. Wist je bijvoorbeeld dat een kip geen tanden heeft? Dat een kip twee magen heeft? Nee? Dat dachten we al, Anna en Daan vertellen je er graag alles over!

De kip van binnen

Kippen hebben, net als andere vogels, geen tanden. Ze pikken met hun snavel het eten op. Dat eten gaat via de slokdarm naar de krop. De krop is een soort zak, waar het eten in de week ligt en zacht wordt. Als het zacht genoeg is, gaat het voer naar de eerste maag: de kliermaag. In die kliermaag worden zuur en enzymen toegevoegd aan het eten. Zo kan het voer verteerd worden. Wat er dan overblijft, gaat naar de tweede maag: de spiermaag. In de spiermaag zitten allemaal kleine steentjes. Die steentjes worden naast het voer aan de kippen gegeven en de kip eet deze op. De spiermaag kneedt het voer. Deze maag gebruikt dus de kleine steentjes om het eten fijn te maken. Eigenlijk dienen die steentjes dus een beetje als de tanden van de kip. Vanaf de spiermaag gaat het eten door de darmen en wat aan het einde nog niet verteerd is komt er uiteindelijk als poep uit.

Wist je dat kippen niet kunnen zweten? Als kippen het warm hebben moeten ze dus op een andere manier koelen. Een kip heeft een heel speciaal koelingselement, de kam. De kam is altijd kouder dan de rest van de kip of haan. Het bloed dat erdoorheen stroomt, kan daar dus afkoelen. Daarnaast raakt een kip raakt ook warmte kwijt door te hijgen.

Lees meer leuke feitjes over kippen .

alles uit één gat?

Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee ‘leidingen’ komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.

Nu we het toch over eieren hebben…. Een kip heeft follikels in haar eileiders. Elke follikel kan een ei worden. Het duurt ongeveer 7 dagen voor een follikel een compleet ei is. Als een kip net een ei heeft gelegd, zijn er dus alweer een stuk of 6 in de maak. Een kip kan dus bijna elke dag een eitje leggen!


Spreekbeurt tips

Een spreekbeurt geven kan best spannend zijn, maar met deze tips van Anna en Daan gaat het helemaal goedkomen, dus kijk maar snel.