Fijnproevers
Bij De Heus werken heel veel verschillende koks die het diervoer voor onder andere kalfjes maken. Anna en Daan vertellen je meer over de fijnproevers ervan!
Wat kalfjes eten
Als kalfjes net geboren zijn, drinken ze de eerste paar dagen biest. Dat is de allereerste melk van hun moeder. Biest is een belangrijke voedingsbron voor kalfjes, het heeft veel antistoffen en zorgt voor een betere weerstand. Maar daarna?
Spenen en drinken
Een kalfje dat melkkoe moet worden, drinkt tot ongeveer 10 weken nog melk. Sommige boeren hebben daarvoor een drinkautomaat. Het kalfje heeft een zendertje en als ze komt drinken, weet de automaat precies hoeveel ze nog mag. Andere boeren geven de melk een paar keer per dag handmatig met een speenemmer.
Op kracht komen
Na 10 weken eet een kalfje alleen nog maar vast voer: ruwvoer en krachtvoer. Ruwvoer bestaat uit gras, snijmais, hooi of kuilgras. Krachtvoer koopt de boer bij De Heus. Dat zijn brokjes die speciaal voor de koeien gemaakt worden.
Lekker en gezond!
De Heus heeft wel 30 verschillende soorten krachtvoer. Elke soort brokje heeft weer een andere samenstelling van ingrediënten. Hoeveel krachtvoer een rund krijgt hang af van hoeveel en welk ruwvoer hij eet. Dat probeert een boer zo goed mogelijk te berekenen. De boer kiest het beste krachtvoer wat daar bij past.
Grazen, het ene gras is het andere niet
Koeien zijn dol op gras. Maar niet al het gras is even lekker. Het liefst eten koeien net gemaaid gras. Als ware graskenners vinden zij gras van 15 tot 20 centimeter het allerlekkerst!
Een boer wil dat een koe zo veel mogelijk eet. Hoe meer eten, hoe meer melk. Of hoe meer vlees natuurlijk. Daarom maakt een boer een plannetje voor de verschillende weides waar hij de runderen laat grazen. De boer moet namelijk ook gras laten groeien om te maaien en in te kuilen. Kuilen is een beetje een raar woord, want met een kuil wordt juist een bult bedoeld! Een bult met gras! Die bult met gras geeft de boer dan in de winter aan de koeien. Hij heeft ook land nodig om snijmais te zaaien.
Hoe voedzaam gras is hangt af van de grond waarop het gras groeit. De Heus onderzoekt elke week verschillende soorten gras in een laboratorium. Waarom ze dat doen legt Theo uit in dit filmpje. Theo weet namelijk alles over vers gras. Elke week kunnen boeren dan op de website van De Heus kijken wat de voedingswaarde van hun gras is en inschatten hoeveel en wat voor soort krachtvoer hun dieren nodig hebben. Als de runderen weer terug zijn in de stal eten ze niet alleen krachtvoer, maar ook kuilgras en snijmais.
Melk- of vleeskoe, het liefst eten ze de hele dag!
Melkkoeien eten anders dan vleeskoeien. Vleeskoeien eten meer zetmeel en calorieën voor extra spieren en vet. Ze worden ook een half jaar gespeend, terwijl melkkoeien na tien weken droogvoer eten. Melkkoeien krijgen meer eiwitten voor een betere melkproductie.
Wist je dat vleeskoeien ook graag uien eten? Een maand of drie voor de vleeskoeien naar de slacht gaan krijgen ze dat niet meer. Want anders proef je het terug in hun vlees!
Elke koe een eigen dieet
Witvlees kalveren drinken voornamelijk melk. Ze krijgen wel een beetje ruwvoer, omdat dat past bij hun natuurlijke gedrag. Het ruwvoer dat ze krijgen bevat weinig ijzer, anders wordt het vlees rozig. Rosékalveren krijgen wat meer ruwvoer. Hun vlees wordt daar roze van, zijn er verschillende soorten rundvlees. Voor elke soort is er een apart dieet!