Home / Diervoer / Van mond tot kont

Van mond tot kont

Net als als mensen moeten dieren eten om te groeien, om te bewegen, om zich warm te houden en om gezond te blijven. Bij De Heus weten we als geen ander dat het ene dier niet het andere is. Elk dier heeft namelijk zijn eigen voedingsbehoefte. De voedingsbehoefte wordt bepaald door wat een dier van nature eet, zijn eetgedrag, waar hij woont en hoe het dier er van binnen uitziet. Een varken of een koe ziet er niet alleen aan de buitenkant heel anders uit, maar ook van binnen. 

De binnenkant van een koe

Spijsvertering

Hoewel elk dier er van binnen dus anders uitziet, zijn er ook overeenkomsten. Zo komt eten via de mond en de slokdarm in een maag en uiteindelijk bij de darmen. Alles wat niet verteerd kan worden verlaat op het laatst als ontlasting het dierenlijf. Dat proces noem je spijsvertering. Zoals aangegeven ziet een koe er van binnen heel anders uit dat een varken of een kip. Een koe heeft bijvoorbeeld vier magen en herkauwt zijn voedsel, terwijl een varken het 'slechts' met één maag moet doen. Een kip heeft daarentegen weer twee magen. Daarnaast heeft de kip nog een heel bijzonder orgaan, een zogenaamde krop.  Een kip heeft namelijk geen tanden. Daarom legt de kip het eten in de week in zijn krop. Als het lekker zacht is kan de kip het verder verteren.

Tandenpoetsen is voor de kip dus niet nodig ;-)

Niet alleen voerbrokjes

Wist je dat veel boerderijdieren niet alleen brokjes eten, maar daarnaast ook nog ander eten krijgen, zoals snijmaïs, hooi of gras?

Elk dier zijn eigen voer

De spijsvertering is zo verschillend omdat elk dier weer andere dingen eet. Het ene dier eet voornamelijk gras, terwijl andere dieren juist zaadjes, insecten of vlees eten. Een dier dat alleen vlees eet noem je een carnivoor en een dier die alleen planten of zaden eet, noem je herbivoor. Eet een dier zowel vlees als plantaardig materiaal, dan noem je het een omnivoor. Mensen zijn omnivoren, daarom eten wij zowel vlees als groenten, net als kippen en varkens. Een koe is een voorbeeld van een echte herbivoor. Doordat dieren dus zo verschillen in spijsvertering en eten, zorgen wij ervoor dat elk dier een eigen voerbrokje krijgt. Zo hebben we speciaal voer voor koeien, kippen, varkens en nog veel meer. Maar we maken ook speciaal voer voor bijvoorbeeld biggetjes. Want een biggetje heeft een andere voedingsbehoefte dan zijn moeder aangezien het biggetje eerst nog groot moet groeien. En een kalfje van een paar weken oud krijgt weer ander voer dan de moederkoe. Dus niet alleen het soort dier, maar ook de leeftijd van het dier telt. Wij zorgen dat ze allemaal precies het goede voer krijgen.

Gezond voer

Goed voer is heel belangrijk voor dieren, want als dieren gezond voer krijgen, blijven ze ook gezond. Maar wat is goed voer en hoe wordt dit voer gemaakt? Lees maar eens wat wij chef-koks je daarover vertellen!