Van mond tot kont
Als een dier voer eet maakt het een hele reis door het lichaam voordat het er weeruit komt als poep. Maar hoe werkt dat precies? Dat leggen we je hier uit!
Van mond tot kont
Net als mensen moeten dieren eten om te groeien, te bewegen en om gezond te blijven. Elk dier wil ander eten. Welk voer een dier nodig heeft, hangt af van wat hij van nature eet, waar hij woont en hoe hij er van binnen uitziet. Een varken of een koe ziet er niet alleen aan de buitenkant heel anders uit, maar ook van de binnenkant!
Spijsvertering
Ook al ziet elk dier er van binnen anders uit, zijn er ook overeenkomsten. Zo komt eten altijd via de mond en de slokdarm in de maag en uiteindelijk bij de darmen. Alles wat niet verteerd kan worden, komt er uiteindelijk als poep uit. Dat proces noem je spijsvertering.
De verschillen tussen dieren zijn heel groot. Een koe heeft bijvoorbeeld vier magen en herkauwt zijn voedsel, terwijl een varken het met één maag moet doen. Een kip heeft juist weer twee magen. Een kip heeft ook nog een heel bijzonder orgaan: een zogenaamde krop. Een kip heeft namelijk geen tanden. Daarom legt de kip het eten in de week in zijn krop. Als het lekker zacht is kan de kip het verder verteren.
Elk dier zijn eigen voer
Het ene dier eet voornamelijk gras, terwijl andere dieren juist zaadjes, insecten of vlees eten. Een dier dat alleen vlees eet noem je een carnivoor. Een dier die alleen planten of zaden eet, noem je herbivoor. Eet een dier zowel vlees als plantaardig eten, dan noem je het een omnivoor. Mensen zijn omnivoren, daarom eten wij vlees en groenten – net als kippen en varkens. Een koe is een voorbeeld van een echte herbivoor. Omdat dieren zo verschillen zijn in spijsvertering en eten, zorgt De Heus ervoor dat elk dier een eigen voerbrokje krijgt. Zo hebben we speciaal voer voor koeien, kippen, varkens en nog veel meer. We maken ook speciaal voer voor bijvoorbeeld biggetjes. Want een biggetje moet nog flink groeien. Een kalfje van een paar weken oud krijgt weer ander voer dan een moederkoe. Dus niet alleen het soort dier, maar ook de leeftijd van het dier telt. Wij zorgen dat ze allemaal precies het goede voer krijgen.
Gezond voer
Goed voer is heel belangrijk voor dieren, want als dieren gezond voer krijgen, blijven ze ook gezond. Maar wat is goed voer en hoe wordt dit voer gemaakt?
Wist je dat veel boerderijdieren niet alleen brokjes eten, maar daarnaast ook nog ander eten krijgen, zoals snijmaïs, hooi of gras?
Test je kennis
Vaak moet je bij je spreekbeurt ook vragen stellen aan de klas. Hier kan je je kennis testen. De leukste vragen kan je meenemen in je eigen spreekbeurt.