Wat eten kippen

Kippen eten van alles en nog wat. Dat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Anna en Daan vertellen je hier alles over het dieet van kippen

Wat eten kippen?

Kippen eten van alles en nog wat. Dat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. (Een carnivoor eet alleen vlees, een herbivoor alleen plantaardig voedsel.)

Kippen eten van nature zaden en granen. Bij pluimveebedrijven krijgen ze daarom graan zoals haver, tarwe, gerst en mais. Verder krijgen ze bijproducten uit de voedingsindustrie, zoals sojaschroot, raapschroot, resten van zonnebloemen en tarwe. Zo recyclen kippen wat wij als mensen niet meer opeten. Tot slot krijgen ze ook een speciale premix van De Heus Voeders. Hierin zitten alle vitamines en mineralen die het kuiken nodig heeft.

Vleeskuikens en legkippen eten niet helemaal hetzelfde. De één moet immers eieren leggen en de ander moet vlees op de botten krijgen.


Voer voor vleeskuikens

Het voer van vleeskuikens wordt in vier fases verdeeld:

Dit eten de kuikentjes in de eerste week. Hun spijsverteringssysteem is nog niet helemaal ontwikkeld. Daarom eten ze nog hele kleine korreltjes, bijna zo klein als een broodkruimel.

Dit voer krijgen kuikentjes na ongeveer een week. De korreltjes worden iets groter. Het verteringsstelsel is al iets beter ontwikkeld. Daarom wordt ook al een gedeelte van het voer als hele tarwe verstrekt. De spiermaag wordt hierdoor flink aan het werk gezet. Dit is goed voor de spijsvertering van de kuikens. De kuikentjes moeten groeien en mogen dus flink eten.

De korrels in deze fase zijn nog grover, wel 3 millimeter. De kuikens zijn nu al wat groter en kunnen de grotere korreltjes dus gemakkelijk opeten. In deze fase krijgen de kuikens nog wat meer hele tarwe dan in de vorige fase. Het verteringsstelsel is nu voldoende ontwikkeld om dit te kunnen verteren.

Dit is het voer dat vleeskuikens krijgen om flink te kunnen groeien. De kuikens zijn nu al een stuk groter en krijgen dus ook grotere korrels. Daarnaast krijgen ze een steeds groter deel van het voer als hele tarwe. Uiteindelijk wordt wel 35% van het voer als hele tarwe gevoerd.

Wist je dat het voer voor leghennen heel vaak gedurende hun leven verandert? Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid calcium die ze nodig hebben om eierschalen aan te kunnen maken. Een grote kip legt een groot ei en heeft dus veel calcium nodig.

Lees meer leuke feitjes op wist je dat...

Voer voor leghennen

Een uitgebreid dieet...

Dit voer krijgen kleine kuikentjes in de eerste twee weken van hun leven. De korrels zijn heel fijn en heten mini-korrels.

Dit krijgen de kuikentjes na drie weken. Het voer is al iets grover en anders van samenstelling.

Dit voer is geschikt voor hennetjes van negen tot tien weken oud.

Alweer een volgende fase: voor hennen tot 17 weken oud.

Als opfokhennen verhuizen van het opfokbedrijf naar de legpluimveehouderij, moeten ze nog een beetje wennen aan hun nieuwe omgeving. Daarom krijgen ze daar de eerste week het voer waaraan ze nog gewend zijn.

Dit eten de leghennen totdat de eersten uit het koppel een ei gaan leggen. ‘Pre’ betekent ‘voor’, dus vóór de leg.

Dit eten de kippen ongeveer drie weken om te wennen aan voer waarmee ze goed aan de leg gaan.

Dit eten kippen tot ongeveer ± 50 weken. Daarna worden de eieren groter en hebben ze ander voer nodig.

Dit voer is geschikt voor kippen tot ongeveer 60-75 weken.

In de laatste weken van hun leven als legkip, tot 90 weken en ouder.


Lekkere hapjes?

Kippen hebben minder smaakpapillen dan wij. Slechts 24 ten opzichte van ongeveer 9000 smaakpapillen bij mensen en bijvoorbeeldbeeld 300 tot 400 bij een papagaai. Je kan dus wel zeggen dat een kip weinig smaak heeft. Toch zijn ze dol op kippensnoep van lekkere zaden en gedroogde vlo kreeftjes of meelwormen.

Premix

Bij De Heus werken chef-koks, die perfect samengestelde voermaaltijden maken voor vleeskuikens en legkippen. Maar bij De Heus maken ze ook premixen. In een premix zitten vitamines, mineralen en gezonde spoorelementen. Er zit ook kalk (calcium) in, voor sterke botten en om eierschalen aan te maken. Grotere kippen krijgen kalk in de vorm van kalksteen. Daarmee kan de spiermaag het eten vermalen.

De chef-koks van De Heus weten dus heel veel van voer en van kippen! Zij weten precies wat kippen moeten eten om vlees te ontwikkelen of om eieren te leggen. Maar ook om een gezond afweersysteem en weerstand op te bouwen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze ziek worden.


Spreekbeurt tips

Een spreekbeurt geven kan best spannend zijn, maar met deze tips van Anna en Daan gaat het helemaal goedkomen, dus kijk maar snel.