Hoe woont een varken?

In Nederland heb je ongeveer 3.500 varkensbedrijven. Deze varkensbedrijven zijn onderverdeeld in, fokbedrijven, vermeerderingsbedrijven en vleesvarkensbedrijven. Anna & Daan leggen je het verschil tussen de varkensbedrijven uit.

Vermeerderingsbedrijven

De meeste varkenshouderijen bestaan uit een combinatie van een vermeerderingsbedrijf en vleesvarkenbedrijf. Een varkensbedrijf waar vrouwtjesvarkens (oftewel zeugen) wonen en biggetjes krijgen noemen we een vermeerderingsbedrijf.

Op het vermeerderingsbedrijf blijven de biggetjes ongeveer vier weken bij hun moeder. Daar liggen de biggen met hun moeder op de kraamafdeling. Daarna gaan ze naar de speenafdeling. 

Op de speenafdeling leven de biggen in kleine groepjes. De biggen krijgen op de speenafdeling speciaal biggenvoer in plaats van melk. De moeder (zeug) gaat dan terug naar de dekstal om opnieuw zwanger (drachtig) te worden. Na zes weken op de speenafdeling verhuizen de biggen naar een vleesvarkensbedrijf. De biggen zijn dan ongeveer tien weken oud.

Fokbedrijven

De zeugen op een vermeerderingsbedrijf komen van een bedrijf dat speciaal vrouwtjesbiggen fokt: het fokbedrijf. Als de vrouwtjesbiggen oud genoeg zijn om zelf biggetjes te krijgen worden ze verkocht aan een vermeerderingsbedrijf. Ze heten dan ‘fokgelten’.


Vleesvarkensbedrijf

Op een vleesvarkensbedrijf wonen de varkens meestal in groepjes van twaalf tot vijftien dieren. Een echte beestenboel! Op een vleesvarkensbedrijf groeien de varkens heel hard. Na vier maanden wegen ze al meer dan 120 kilo! Als de varkens zwaar genoeg zijn, gaan ze naar de slachterij. Eén vleesvarken levert ongeveer 95 kilo aan vlees op het overige gewicht bestaat uit vlees, botten en ingewanden. Benieuwd naar de levensloop van een varken? Ook hier kunnen Anna & Daan je meer over vertellen!

Keurmerk voor varkensvlees

Heb je wel eens gezien dat er verschillende plaatjes zitten op een verpakking met varkensvlees? In veel gevallen is dit een keurmerk. Een keurmerk is een symbool dat iets vertelt over het varkensvlees. Bijvoorbeeld over hoe het varken opgegroeid, of waar het varken vandaan komt.

Spreekbeurt tips

Een spreekbeurt geven kan best spannend zijn, maar met deze tips van Anna en Daan gaat het helemaal goedkomen, dus kijk maar snel.