Grill kippen en kipfiletjes

Vleeskuikens zijn speciale kippen die snel groeien en vooral veel vlees aanmaken. Wist je dat we het borstvlees van een kip kipfilet noemen? Dat is één van de populairste stukjes vlees van de kip.

Kippen en groeien

Vleeskuikens zijn speciale kippen die snel groeien en vooral veel vlees aanmaken. Zo’n vleeskuiken weegt ongeveer 2 tot 2,5 kilo na 5 tot 6 weken. In Nederland houden we ook veel traaggroeiers. Dat zijn kippen die langzamer groeien en dus ouder zijn als ze naar de slacht gaan. Ze worden ongeveer 7 tot 8 weken oud.


Neem een kijkje in de stal

Anna en Daan bij de vleeskuikens

Neem een kijkje in een stal

Anna en Daan gaan op bezoek bij de vleeskuikens

Het begint met een ei

Het leven van een vleeskip begint gewoon als ei! Er is echter een groot verschil tussen een eitje dat jij eet en een eitje waar later een kuikentje uit komt. Het ei met het kuikentje is namelijk bevrucht. Dat doet de haan, het mannetje.

De bevruchte eieren die door hennen worden gelegd, noemen we broedeieren. Die eieren worden niet uitgebroed door de kip, maar komen ook op een lopende band. Ze worden eerst gecontroleerd en ontsmet en dan op broedlades gelegd. Daarna gaan ze naar een speciale voorbroedkast. Een broedlade wordt elk uur gekanteld, zodat het kuikentje precies in het midden van het ei blijft liggen.

Na 18 dagen kijken ze of er wel echt een kuikentje in het ei zit. Dat noemen we ‘schouwen’. Dat kan bijvoorbeeld door fel licht op de eischaal te schijnen. Dan zie je precies in welk ei een kuiken zit en in welke niet. Dit komt omdat je met dit felle licht een beetje door het ei heen kijkt. De lege eieren worden dan weggegooid en de volle gaan weer op reis.

Tik tik tik….

De eieren gaan dan naar een uitkomstkast, waar ze warm gehouden worden tot ze uitkomen. Uitkomen betekent dat de kuikentjes de schaal van het ei kapot tikken met hun snavel om eruit te kunnen kruipen. Dat gaat met wel 50.000 eieren tegelijk. Het wordt dus een drukte van belang in die uitkomkast! Als de kuikentjes opgedroogd zijn, gaan ze uit de uitkomstkast en worden ze in bakken gezet en verhuizen ze naar de stal van het vleeskuikenbedrijf.

Wist je dat dat bij sommige bedrijven de broedeieren na het schouwen niet naar een uitkomstkast gaan, maar direct naar de stal waar de kuikens blijven wonen? Die stal is lekker warm, wel 34 tot 35 graden! Als ze in de stal uitkomen, kunnen ze ook meteen lekker eten en drinken.

Spitsuur in de stal

Het is een enorme drukte in zo’n stal vol kuikentjes. Een kuiken wordt elke dag groter, dus na een tijdje hebben ze wel meer ruimte nodig. Daarom gaat bij snelgroeiende kuikens een deel van de kuikentjes na vijf weken naar de slachterij. Zo krijgen de andere kuikens meer ruimte in de stal. De kleinere kuikens gaan bijvoorbeeld aan het spit of onder de grill. Dat is het lievelingseten van Daan: gegrilde kip. Met appelmoes en patat natuurlijk.

Van kippetje tot kipfilet

Een vleeskuiken weegt ongeveer 2 tot 2,5 kilo als ze naar het slachthuis gaan voor verdere verwerking tot vlees voor op ons bord. Slachthuizen werken – zeker in Nederland en Europa – zo diervriendelijk mogelijk. Dat betekent dat de vleeskuikens eerst in slaap worden gebracht in een CO2-kast en dan pas geslacht worden. Dan merken ze er niets van.

Wat eet jij het liefst?

Je hebt verschillende soorten kippenvlees, bijvoorbeeld drumsticks, kipfilets en kippenvleugeltjes. In Nederland eten we het vaakst kipfilet, van een hen of haan in de leeftijd van 7 tot 8 weken. In de Nederlandse supermarkten is tegenwoordig namelijk alleen vlees van traaggroeiers te koop.


Test je kennis

Vaak moet je bij je spreekbeurt ook vragen stellen aan de klas. Hier kan je je kennis testen. De leukste vragen kan je meenemen in je eigen spreekbeurt.