Een kijkje in de keuken

De voerfabriek is eigenlijk een hele grote keuken. De ingrediënten, oftewel grondstoffen, gaan aan de ene kant de fabriek in en komen er als voerbrokjes aan de andere kant weer uit.

1. De ingrediënten

De meeste grondstoffen komen per boot aan bij de fabriek en worden via een loskraan in de fabriek gebracht.

2. Kwaliteit grondstoffen

Voordat wij de grondstoffen opslaan, controleren we eerst de kwaliteit. Is de kwaliteit goed, dan komen de grondstoffen via een transportband in de grondstofsilo’s. Elke grondstof heeft daar zijn eigen silo.

3. Recept opzoeken

Onze koks pakken de recepten erbij. Iedere boerderij heeft zijn eigen voer met precies de juiste ingrediënten, in precies de juiste hoeveelheden. Maar omdat het om zulke grote hoeveelheden gaat, ‘mixen’ de koks dit allemaal via een computer.

4. Mixen maar!

De grondstoffen worden eerst gemalen en daarna met elkaar gemixt. Vaak wordt er nog een premix aan toegevoegd: dit is een mix van vitamines en mineralen. Als alles goed gemixt is, ontstaat er een mengsel.

5. en dan persen

Dit mengsel gaat daarna naar de perslijn. Dit noem je zo, omdat het mengsel onder druk door een plaat met allemaal kleine gaatjes wordt geperst. Wat er dan uitkomt, zijn brokjes voer die nog heerlijk warm zijn.

6. Weer terug naar de silo

Als de brokjes klaar zijn, worden ze via een transportband weer naar een silo in de fabriek getransporteerd. Daar is het wachten op de bulkwagen!

7. Een laatste check

Voordat het voer naar de klant gaat, wordt er eerst nog een 'monster’ genomen. Dit is een klein beetje van het gemaakte voer. Er wordt dan gecontroleerd of de maat van het brokje, de samenstelling en de kwaliteit perfect zijn. Daarna mag het voer naar de klant.

8. Laden maar

De bulkwagenchauffeur parkeert zijn wagen onder het laadstation. De computer weet precies welk voer er in de verschillende vakken van de vrachtwagen moet. De chauffeur zet de kleppen van de bulkwagen open en het voer valt automatisch in het juiste vak. Alles erin? Dan mogen de kleppen dicht en kan het voer naar de dieren gebracht worden.

9. In de silo bij de klant

Als het voer in de bulkwagen zit, gaat de chauffeur op weg naar klant. Wist je dat er elke dag wel 100 De Heus vrachtwagens op de weg rijden om al het voer naar al onze veehouders te brengen? Eenmaal op de boerderij wordt het voer via een grote slang in de silo van de boer geblazen en dan is het smullen maar...


Een kijkje achter de schermen

Ken jij het geheim van de kok al?

Bij De Heus werken heel veel koks die het diervoer maken. Er zijn koks die voer voor kippen maken of alleen voor koeien en zelfs voor vissen.

Anna en Daan

en het geheim van de kok