Melken

Dat melk komt van een koe, dat weet je. Maar wist je ook dat een melkkoe minstens tweemaal per dag gemolken wordt? Vroeger gebeurde dat met de hand, maar inmiddels zijn er melkmachines en zelfs melkrobots! Anna en Daan vertellen je er meer over.

Melken met een robot

In een 'gewone stal' gaan de melkkoeien op vaste tijden naar de melkstal. Daar zet de boer zuignappen op de uiers van de koe. Daarmee wordt de uier leeggezogen. De melk gaat meteen naar een gekoeld reservoir waar later de melkwagen van de melkfabriek de melk komt ophalen. Cool toch?

Inmiddels zijn er ook melkrobots, waar alles volautomatisch gaat. De koe loopt dan lekker in de wei of in een grote, luxe stal. Als ze voelen dat hun uier vol melk zit, gaan ze zelf naar de melkrobot. Die herkent de koe aan een sensor en weet precies of het tijd is om te melken. De robot sluit zelf de zuignappen aan op de uiers. De robot geeft de koe ondertussen lekker krachtvoer. Na het melken worden de zuignappen met stoom schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Hoe werkt een melkrobot?

Bij het klokhuis leggen ze je het precies uit!


Meer melk

Koeien worden graag gemolken. Met een melkrobot krijgt de boer wel 10% meer melk van de koe! De meeste koeien leren heel snel waar ze de melkrobot kunnen vinden. Omdat ze de brokjes die ze krijgen zo lekker vinden, gaan ze graag de robot in. Sommige koeien hebben het iets minder snel door, dan doet de boer het vaker voor. Een koe kan de melkrobot in eens straal van 400 meter altijd terugvinden, handig!

Test je kennis

Vaak moet je bij je spreekbeurt ook vragen stellen aan de klas. Hier kan je je kennis testen. De leukste vragen kan je meenemen in je eigen spreekbeurt.