Legkippen
Legkippen zijn hennen die eieren leggen. Deze eieren zijn bedoeld zijn om op te eten. Dat betekent dat deze eieren nog niet zijn bevrucht. Maar hoe zit dat nou precies? Anna & Daan leggen het graag aan je uit!
Kip of ei
Alleen vrouwtjes leggen eieren. Daarom worden de pasgeboren kuikentjes gesekst. Dit betekent dat er wordt gekeken naar welk geslacht (‘sekse’) een kuiken heeft. Dat kun je op 3 manieren zien:
- Door naar de cloaca te kijken, dat is wel heel lastig.
- Door naar de lengte van de veren te kijken. Dat heet veerseksen.
- Door naar de kleuren te kijken. Dat noemen we ook wel kleurseksen.
Het is altijd lente...
Een kip legt van nature alleen in de lente eieren. Daarom doet de pluimveehouder net alsof het lente is in de stal. De lampen branden eerst 10 uur. Dat wordt langzaam verhoogd naar 16 uur per dag, zodat de kip denkt dat het lente is. Als de lampen uitgaan, gaan de kippen 'op stok' en gaan ze slapen.
Kippen in een koppel
Op een legpluimveebedrijf – een boerderij voor legkippen – is het een echt kippenhok. Zo lopen er in een stal 20.000 tot 100.000 kippen. Alle jonge kippen komen tegelijk in de stal. Zo’n groep kippen noem je een koppel. Kippen zijn sociale dieren en houden ervan om bij elkaar te zitten. Toch zitten ze niet allemaal bij elkaar. Dat zou een beetje te druk worden! Daarom is een stal verdeeld in compartimenten van 6.000 kippen.
Met 20 weken legt een legkippetje haar eerste eitje. Dat is dan nog maar een klein eitje. Ze zit dan namelijk nog in de pubertijd en is nog niet helemaal volgroeid. Hoe ouder ze wordt, hoe groter de eieren.
Van legkip tot soepkip
Een kip legt in haar leven wel 350 tot 370 eieren. Dat komt neer op ongeveer vier eieren in vijf dagen. Elke keer als een kip een dagje overslaat, is het eitje de dag later een beetje groter. Na ongeveer 80 weken gaan de kippen steeds vaker een dag overslaan en zijn de voerkosten hoger dan de opbrengst van de eieren. Dan besluit de boer dat het tijd is voor de legkip om een soepkip te worden. Een soepkip gaat naar de slacht. Het vlees wordt deels gebruikt voor bouillon. Vandaar de naam soepkip. De rest wordt vaak geëxporteerd naar andere landen.
Wist je dat legkippen elke dag een ei leggen? Legkippen worden een beetje voor de gek gehouden. Ze zitten namelijk op een nestje en leggen een ei. Alleen… laten we dat eitje op een lopende band rollen. De legkip heeft dan geen eitje om uit te broeden. Daarom legt ze de volgende dag wéér een eitje!
Spreekbeurt tips
Een spreekbeurt geven kan best spannend zijn, maar met deze tips van Anna en Daan gaat het helemaal goedkomen, dus kijk maar snel.