Home / Varkens / Eten, eten, eten, eten

Eten, eten, eten, eten

Varkens zijn dol op spelen en spelen ook veel met elkaar. Maar van al dat spelen en kletsen krijgt een varken honger. En varkens eten veel. Heel veel! Wat ze precies eten, hangt af van hoe oud ze zijn. Pasgeboren biggetjes eten namelijk iets anders dan volwassen zeugen (=vrouwtjes varkens) en beren (=mannetjes varkens). De Heus weet gelukkig precies welke voedingsstoffen ze nodig hebben om gezond te blijven en goed te groeien. Gelukkig lusten varkens bijna alles, ze zijn niet erg kieskeurig. (Ze lusten zelfs spruitjes. Zij wel!)

En wat eten ze dan?

Het grootste gedeelte van het varkensvoer bestaat altijd uit granen, mais, soja of de resten van suikerbieten. Dat laatste noem je pulp en blijft over als er eerst suiker van de bieten is gemaakt. Varkens zijn dol op suikerbieten!

Wie eet wat?

Als een biggetje geboren is, krijgt hij moedermelk en een lekker biggenpapje. Na 2 tot 4 weken mogen ze ook speciaal droog biggenvoer opknabbelen, gemaakt voor hele jonge biggetjes. Dit voer geeft ze precies alle vitaminen en mineralen die ze nodig hebben en leert ze om korreltjes te eten in plaats van melk te drinken.

Varkensvoer op maat

Ook voor zeugen en vleesvarkens wordt voer op maat gemaakt, met precies alle gezonde stoffen die zij op dat moment nodig hebben. Het voer kan een mix zijn van droog en nat voer. Dat laatste heet brijvoer.

Hoe vaak per dag krijgen varkens te eten?

Sommige varkens kunnen de hele dag eten. Zij krijgen onbeperkt droogvoer. Andere krijgen juist precies afgepast voer. Bij brijvoer worden de voertroggen drie keer per dag gevuld. Weer andere varkens krijgen één keer per dag een afgepaste portie. Dat eten ze dan in een paar uur op. Hele kleine biggetjes worden soms door hun verzorgers met de hand gevoerd, omdat ze nog maar heel weinig eten.
Wil je meer weten waarom een biggetje ander voer krijgt dan zijn/haar moeder, kijk dan snel bij van mond tot kont 

Op de pagina 'waar spelen varkens mee' kun je meer leren over hoe belangrijk speelgoed is voor varkens en waar ze graag mee spelen.