Wat eet een varken?

Varkens zijn dol op kletsen en spelen, maar van al dat kletsen en spelen krijgt een varken trek. En varkens eten veel. Heel veel! Gelukkig lusten varkens bijna alles, zelfs spruitjes!

Wat eten varkens?

Varkens zijn dol op kletsen en spelen, maar van al dat kletsen en spelen krijgt een varken trek. En varkens eten veel. Heel veel! Wat ze precies eten, hangt af van hoe oud ze zijn. Pasgeboren biggetjes eten namelijk iets anders dan volwassen zeugen (=vrouwtjes varkens) en beren (=mannetjes varkens).

Hoe vaak per dag krijgen varkens te eten?

Sommige varkens kunnen de hele dag eten. Zij krijgen onbeperkt droogvoer. Andere krijgen juist precies afgepast voer. Bij brijvoer worden de voertroggen drie keer per dag gevuld. Weer andere varkens krijgen één keer per dag een afgepaste portie. Dat eten ze dan in een paar uur op. Hele kleine biggetjes worden soms door hun verzorgers met de hand gevoerd, omdat ze nog maar heel weinig eten.


Anna en Daan bij de varkens

Anna en Daan gaan op bezoek bij een varkensbedrijf

Wat eten pasgeboren biggen?

Als een biggetje geboren is krijgt hij moedermelk en een lekker biggenpapje. Na 2 tot 4 weken knabbelen ze ook op speciaal droog biggenvoer. Dit is speciaal gemaakt voor hele jonge biggetjes. Dit voer geeft de biggetjes precies alle vitaminen en mineralen die ze nodig hebben. Ook leert het de biggen om korreltjes te eten in plaats van melk te drinken. Net zoals jij dat vroeger geleerd hebt, van melk naar vast voedsel.

Waar bestaat varkensvoer uit?

Het grootste gedeelte van varkensvoer bestaat altijd uit granen, mais, soja of de resten van suikerbieten. Dat laatste noem je pulp en blijft over als er eerst suiker van de bieten is gemaakt. Varkens zijn dol op suikerbieten!


Varkensvoer op maat

Ook voor zeugen en vleesvarkens wordt voer op maat gemaakt, met precies alle gezonde stoffen die zij op dat moment nodig hebben. Het voer kan een mix zijn van droog en nat voer. Dat laatste heet brijvoer.

Test je kennis

Vaak moet je bij je spreekbeurt ook vragen stellen aan de klas. Hier kan je je kennis testen. De leukste vragen kan je meenemen in je eigen spreekbeurt.