Van mond tot kont
Wist je dat een koe vier magen heeft? Dat een koeiendreumes ook wel pink wordt genoemd? Of dat er ook dubbeldoelkoeien zijn? Nee? Dat dachten we al, Anna en Daan vertellen je er graag alles over!
Niet één, niet twee, niet drie, maar vier magen!
Koeien zijn echte planteneters. Om al het gras te kunnen verteren moet er heel wat gebeuren. Daarom heeft een koe vier magen! Cool toch? Elke maag heeft haar eigen taak:
De vier magen van de koe
Welke magen heeft een koe?
Een koe graast wat af en slikt het eten zonder kauwen door. Dan komt het direct in de pens. De pens werkt als een soort opslag, er past bijna 120 liter in! Als de pens te vol wordt komt het gras weer terug in de bek van de koe. Tijd om te herkauwen en de boel fijn te malen.
Als een koe het eten na de tweede ronde doorslikt komt het aan in de netmaag. Hier wordt het eten verteerd tot een soepje. Dat soepje stuurt de koe door naar maag
De boekmaag ziet er vanbinnen ook écht uit als een boek met bladzijden. Die bladzijden halen het vocht en mineralen uit het voer, dat dan naar de vierde maag gaat.
De lebmaag lijkt een beetje op onze maag, want daar worden de voedingsstoffen verteerd en opgenomen in het lichaam.
Van kalf tot koe
Net als bij mensen hebben ook koeien verschillende leeftijden met bijbehorende fases. Zo weten de boeren en wij precies over welke leeftijd we het hebben.
- Zo wordt het jong van een koe kalf genoemd.
- Noemen we een meisjesrund van 1 jaar pink.
- Heeft een pink één kalfje gekregen? Dan noemen we haar een vaars.
- Pas als een koe ouder is dan 3 jaar en ze minstens 2 kalfjes heeft gekregen heet ze een koe.
Dat wist je nog niet hé?
Wist je dat koeien klauwen hebben? Een rund heeft vier poten. Onderaan elke poot zit een klauw. Dat is een gespleten hoef met twee tenen. Het is heel belangrijk dat deze goed verzorgd worden. Daarom is er in Nederland zelfs een rundveepedicurecentrum, een soort spa voor koeien!
Wist je dat een koe een eigen vliegenmepper heeft?
Koeien en stieren hebben altijd een vliegenmepper bij de hand: hun staart. Daarmee wapperen ze de hele dag om insecten weg te jagen. En als ze plassen of poepen, tillen ze hun staart netjes op. Maar eerlijk is eerlijk, dat helpt niet echt. Hun staart zit meestal flink onder de derrie!
Melk-, vlees-, of dubbeldoelkoe
Er zijn koeien die wel 10.000 liter melk per jaar geven. Andere koeien geven bijna geen melk, maar zijn wel héél lekker om te eten. Koeien die melk geven en lekker zijn om als vlees te eten, worden dubbeldoelkoeien genoemd. Stieren hebben geen uiers en geven daarom ook geen melk. Stieren worden daarom bijna allemaal gehouden voor hun vlees.
Spreekbeurt tips
Een spreekbeurt geven kan best spannend zijn, maar met deze tips van Anna en Daan gaat het helemaal goedkomen, dus kijk maar snel.