Tik een eitje

Wist jij dat in Nederland elk jaar ongeveer 10 miljard consumptie-eieren worden geproduceerd? Dat zijn heel veel nullen, namelijk 10.000.000.000! Anna en Daan vertellen je graag meer over kippeneitjes! Lees je mee?

Wist jij dat....

Elke Nederlander gemiddeld 180 eieren per jaar eet? Dat zijn niet alleen je gebakken eitjes, maar ook eieren in bijvoorbeeld koekjes en cake.


Eieren in soorten en maten

Er zijn twee soorten eieren:

  1. Tafeleieren: dit zijn de eitjes die wij thuis opeten.
  2. Industrie-eieren: dit zijn eieren die verwerkt worden in koekjes en cake, maar ook in shampoo. Elk ei heeft een maat, net als kleren. Een klein ei is S (van Small), dan heb je M (Medium), L (Large) en Extra Large (XL). De meeste XL-eieren gaan naar de industrie.

Als je in de supermarkt een ei wil kopen, zie je heel veel verschillende soorten.

Wist je dat je aan de oorlel van de kip de kleur van het ei kan afleiden? Meestal leggen witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine. Maar dat is niet altijd zo! Aan de oorlellen kun je wel zien welke kleur ei de kip legt. Witte oortjes? Een wit ei! Rode oortjes? Een bruin ei! Je proeft er trouwens niks van en de meeste eieren zijn wit.

Ei nummers, van 0 tot 3

Elk ei krijgt een stempel. Zo weet je niet alleen waar het ei vandaan komt, maar ook wat voor leven de kip heeft gehad. Nu zijn er vier soorten stallen, dit zie je terug in het nummer van het ei.

  • Ei nummer 3: Kooi-eieren komen van leghennen, die worden gehouden in stallen met daarin grote kooien. De kooien moeten groter zijn dan twee vierkante meter, met voor elke kip genoeg leefruimte. De bodem is van gaas, zodat de kippen niet in hun eigen poep lopen. Ook zijn er grasmatten in de kooi en bijvoorbeeld broednesten voor de kippen om eieren in te leggen.
  • Ei nummer 2: Een scharrelei komt van een scharrelkip. Een kip houdt van scharrelen. In een scharrelstal heeft ze daar meer ruimte voor. Op de grond ligt stro, waaraan ze lekker kunnen pikken.
  • Ei nummer 1: Een vrije-uitloopei komt van een vrije-uitloopkip. De stallen van de vrije-uitloophouderij zijn ongeveer gelijk aan de scharrelstal. De kippen kunnen overdag naar buiten, waar iedere leghen lekker de ruimte heeft. Het buitenverblijf is begroeid met gras en bomen.
  • Dan is er nog ei nummer 0: Het biologische ei. Een biologisch ei is gelegd door een kip die speciaal biologisch voer krijgt. De kipjes hebben meer ruimte en daglicht in de stal en kunnen overdag naar buiten, zowel overdekt als in de open lucht.
Anna en Daan bij de legkippen

Anna en Daan gaan op bezoek bij een legpluimveehouderij


Omega3 eieren

Er zijn zelfs Omega3-eieren. Die komen van kippen die extra Omega3 vetzuren hebben gekregen. Dat is goed voor de kip en ook goed voor jou.

Veel mensen zeggen dat ze biologische eieren lekkerder vinden. Maar uit onderzoek blijkt dat je het verschil amper proeft. Wat je wél proeft, is het verschil tussen een ei dat net kakelvers gelegd is en een ei dat al een tijdje bewaard wordt.

Eiwit, dooier en kleurtjes

Dan tot slot: het eiwit en de dooier. Een eitje bestaat uit eiwit. Dat is het doorzichtige, lichte deel van een ei dat wit wordt als je hem bakt of kookt. De dooier is het gele/oranje deel van een ei. Als een eitje bevrucht is, is dat het eten voor een kuiken. Bij legkippen is het ei nooit bevrucht.

Soms is een dooier geel en soms oranje. Dat heeft te maken met het voer. In elk land willen mensen andere eieren. In Nederland eten we eieren met een dooier die tussen geel en oranje in zit. In Duitsland willen mensen liever een oranje dooier. In Spanje gaat men voor superoranje. Biologische kippen krijgen geen voer dat invloed heeft op de kleur van de dooier. Een dooier van een biologisch ei is altijd geel. Hoeveel mais een kip eet heeft ook invloed op de kleur van de dooier.

Kom meer te weten over legkippen en lees leuke weetjes over kippen.


Test je kennis

Vaak moet je bij je spreekbeurt ook vragen stellen aan de klas. Hier kan je je kennis testen. De leukste vragen kan je meenemen in je eigen spreekbeurt.