Home / Kippen / Tik een eitje

Tik een eitje

We beginnen met een aantal cijfertjes!

Want wist jij dat in Nederland er elk jaar ongeveer 10 miljard consumptie-eieren worden geproduceerd? Dat zijn heel veel nullen, namelijk 10.000.000.000! We eten er zelf bijna 3 miljard op en de rest gaat naar andere landen. Elke Nederlander eet gemiddeld 180 eieren per jaar. Dat zijn niet alleen je gebakken eitjes, maar ook eieren in bijvoorbeeld koekjes en cake.

Eieren in soorten en maten

Er zijn twee soorten eieren:

  • Tafeleieren: dit zijn de eitjes die wij thuis opeten.
  • Industrie-eieren: dit  zijn eieren die verwerkt worden in koekjes en cake, maar ook in shampoo. Elk ei heeft een maat, net als kleren. Een klein ei is S (van Small), dan heb je M (Medium), L (Large) en Extra Large (XL). De meeste XL-eieren gaan naar de industrie.

Als je in de supermarkt een ei wil kopen, zie je heel veel verschillende soorten.

Van 0 tot 4

Elk ei krijgt een stempel. Zo weet je niet alleen waar het ei vandaan komt, maar ook wat voor leven de kip heeft gehad.
Nu zijn er vier soorten stallen, dit zie je terug in het nummer van het ei.

  • Ei nummer 3 : Kooi-eieren komen van leghennen, die worden gehouden in stallen met daarin grote kooien. De kooien moeten groter zijn dan twee vierkante meter, met voor elke kip genoeg leefruimte. De bodem is van gaas, zodat de kippen niet in hun eigen poep lopen. Ook zijn er grasmaten in de kooi en bijvoorbeeld broednesten voor de kippen om de eieren in te leggen.
  • Ei nummer 2: Een scharrelei komt van een scharrelkip. Een kip houdt van scharrelen. In een scharrelstal heeft ze daar meer ruimte voor. Op de grond ligt stro, waaraan ze lekker kunnen pikken.
  • Ei nummer 1:  Een vrije-uitloopei komt van een vrije-uitloopkip. De stallen van de vrije-uitloophouderij zijn ongeveer gelijk aan de scharrelstal. De kippen kunnen overdag naar buiten, waar iedere leghen lekker de ruimte heeft. Het buitenverblijf is begroeid met gras en bomen.
  • Dan is er nog ei nummer 0: Het biologische ei. Een biologisch ei is gelegd door een kip die speciaal biologisch voer krijgt. Ze hebben meer ruimte en daglicht in de stal en moeten overdag naar buiten kunnen, zowel overdekt als in de open lucht.

Omega3 eieren

Er zijn zelfs Omega3-eieren. Die komen van kippen die extra Omega 3 vetzuren hebben gekregen. Dat is goed voor de kip en ook goed voor jou.

Veel mensen zeggen dat ze biologische eieren lekkerder vinden. Maar uit onderzoek blijkt dat je het verschil amper proeft. Wat je wél proeft, is het verschil tussen een ei dat net kakelvers gelegd is en een ei dat al een tijdje bewaard wordt.

Witte en bruine eieren

Meestal leggen witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine. Maar dat is niet altijd zo! Aan de oorlellen kun je wel zien welke kleur ei de kip legt. Witte oortjes? Een wit ei! Rode oortjes? Een bruin ei!

Je proeft er trouwens niks van en de meeste eieren zijn wit.

Eiwit, dooier en kleurtjes

Dan tot slot: het eiwit en de dooier. Een eitje bestaat uit eiwit. Dat is het doorzichtige, lichte deel van een ei dat wit wordt als je hem bakt of kookt. De dooier is het gele/oranje deel van een ei. Als een eitje bevrucht is, is dat het eten voor een kuiken. Bij legkippen is het ei nooit bevrucht.

Soms is een dooier geel en soms oranje. Dat heeft maken met het voer. In elk land willen mensen andere eieren. In Nederland eten we eieren met een dooier die tussen geel en oranje in zit. In Duitsland willen mensen liever een oranje dooier. In Spanje gaat men voor superoranje. Biologische kippen krijgen geen voer dat invloed heeft op de kleur van de dooier. Een dooier van een biologisch ei is altijd geel. Hoeveel mais een kip eet heeft ook invloed op de kleur van de dooier.

Een ei van binnen!

Wil je meer weten over legkippen of wil je meer leuke weetjes over kippen, kijk dan gerust nog even verder op onze site