Home / Diervoer / De ingrediënten van de kok

De ingrediënten van de kok

Bij De Heus maken we diervoer in gigantisch grote hoeveelheden. Maar om al dat voer te kunnen maken moeten we eerst de ingrediënten, of zoals wij dat noemen: de grondstoffen, inkopen. De voornaamste grondstoffen in ons voer zijn tarwe, maïs, soja en gerst.

Restjes

Maar we gebruiken ook ‘restjes’ van de producten die voor mensen worden gemaakt. Zo wordt suiker gemaakt uit suikerbieten, maar wat erover blijft nadat de suiker uit de biet is gehaald, noem je bietenpulp. Bietenpulp kan heel goed gebruikt worden als grondstof voor diervoer. Ook kunnen er aardappelresten gebruikt worden die overblijven bij de productie van jouw chips of frietjes!

Door gebruik te maken van deze restjes wordt er minder voedsel verspild en dat is weer goed voor het milieu.

Waar komen de grondstoffen vandaan?

Grondstoffen voor diervoeders komen uit de hele wereld. Boeren in Nederland telen gras, snijmaïs en tarwe. Gras en snijmaïs eten de koeien direct. Tarwe wordt als grondstof gebruikt voor de diervoederfabriek. Daarnaast zijn bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie belangrijke grondstoffen. Deze zitten vol voedingsstoffen, zoals eiwit. Diervoeders bestaan vaak voor meer dan de helft uit bijproducten. 

Grondstoffen uit de rest van de wereld

Ook worden grondstoffen gebruikt die uit andere werelddelen komen. Zo is soja ook een belangrijk ingrediënt voor ons voer. De Heus gebruik sinds 2015 uitsluitend 100% verantwoord geproduceerde soja, ófwel soja die voldoet aan álle belangrijke eisen op het gebied van zowel milieu als voor de mensen die de soja verbouwen. De meeste ingrediënten komen per boot aan bij de fabriek. Benieuwd hoe dat werkt? Neem dan een kijkje in onze keuken. Of lees meer over hoe we een recept maken in 'het geheim van de kok'.