Kippen en kippendokters

Op een bedrijf met veel kippen moet je als kippenboer goed opletten of alle kippen gezond zijn. Anna en Daan vertellen je precies hoe dat in zijn werk gaat!

Komt een kip bij de dokter....

In Nederland neemt een dierenarts een paar keer een bloedmonster van legkippen. De eerste keer aan het einde van de opfok en dan nog drie keer tijdens de leg. De dierenarts doet dat bij 30 kippen per koppel. Van een koppel vleeskippen neemt de kippendokter 1x een monster. Dat moet volgens Europese regels. Dit bloed wordt onderzocht om te kijken of de dieren in contact zijn geweest met voor de dieren gevaarlijke ziekten zoals vogelgriep. Doordat we alle koppels regelmatig controleren kunnen we voorkomen dat de ziekte zich uitbreidt. Daarnaast controleert de dierenarts via het bloed of ze goed zijn gevaccineerd.

Wist je dat de kippenboer, dierenarts en ook specialisten van De Heus samenwerken om de kippen gezond te houden. Dat gebeurt via de vaccinaties, het klimaat in de stal en natuurlijk het juiste kippenvoer.

Lees meer over kippenvoer

Kippenvacinaties

Om te beginnen krijgen alle leghennen in de opfok allemaal verschillende vaccinaties (doormiddel van prikken maar ook via het drinkwater of een spray), net als mensen.

Met de vaccinaties worden al veel kippenziektes voorkomen, maar er kunnen ook later problemen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Virussen – daar is net als bij mensen niks aan te doen. Gewoon rustig aan doen en uitzieken!
  • Bacteriële infecties – hier zijn medicijnen voor, maar voor het gebruik hiervan gelden strenge regels.
  • Parasieten – die zijn echt heel vervelend voor een kip. Dat zijn bijvoorbeeld bloedmijten, die bijten en jeuk veroorzaken. Ook kunnen hennen last hebben van wormen. Daar kan de kippendokter bij helpen.

Diagnose van de kippendokter

Hoe weet een kippendokter of het goed gaat met een koppel kippen?

De boer en de kippendokter lopen tussen de kippen om te luisteren. Zijn de kippen lekker aan het tokken? Meestal gaat het goed met de kippen. Maar net als mensen kunnen kippen soms ziek worden. Dat is bijvoorbeeld te horen aan gesnotter in de stal. Piepen de kippen veel? Dan hebben ze stress. Stress krijgen hennen en hanen bijvoorbeeld van hitte. Als het te warm is, wordt hun lijf van binnen nóg warmer door de spijsvertering. Ze kunnen natuurlijk niet even hun veren afdoen. Ze kunnen alleen koelen door hijgen en via hun kam. Gelukkig helpt de boer dan een handje, want als het buiten erg warm wordt kan het klimaatsysteem in de stal voor wat extra verkoeling zorgen zodat de kippen het toch prettig hebben in de stal.

De boer en de dokter gebruiken ook hun ogen. Hoe is de kwaliteit van de veren en de kleur van de kam? Als de kam van een kip bleek is, gaat het niet goed met haar. Als de legnesten overdag vol zijn, is dat ook geen goed teken. Gezonde kippen horen lekker te scharrelen. Zieke kippen zoeken juist een plek om zich te verstoppen. Als de kippen heel dicht in groepjes bij elkaar zitten, weet de boer dat er iets mis is met de ventilatie, want kippen haten tocht!. Ze letten ook op de vleugels van de kip. Als de kippen sterk in hun vleugels zijn, zijn ze over het algemeen gezond.

Als er toch iets mis is met een koppel, is het belangrijk te achterhalen waar de kippen precies last van hebben. Komt de dierenarts er niet uit, dan wordt in zo’n geval een sectie uitgevoerd. De dierenarts en de boer snijden dan een overleden kip open om te kijken wat er binnenin mis is. Zo proberen ze te ontdekken wat er aan de hand is. Dat heet een diagnose stellen. Als de juiste diagnose kan worden gesteld kunnen ze alle andere kippen in de stal het beste helpen.


Test je kennis

Vaak moet je bij je spreekbeurt ook vragen stellen aan de klas. Hier kan je je kennis testen. De leukste vragen kan je meenemen in je eigen spreekbeurt.