Home / Varkens / Weet wat je eet

Weet wat je eet

In Nederland lusten we ons karbonaadje wel! Wij eten gemiddeld 77 kilo vlees per jaar, waarvan bijna 37 kilo varkensvlees is.

Verschillende keurmerken

Voor dieren moet je goed zorgen, ook al zijn ze om op te eten. Daarom heeft vlees tegenwoordig een keurmerk. Die vind je terug op de verpakking in de supermarkt.

Aan een keurmerk kun je precies zien wat voor leven jouw schnitzel heeft gehad. Hoeveel ruimte had het biggetje en waren er speeltjes om mee te spelen? Kon het wroeten in de aarde of rollen in het stro? Dat kan je allemaal zien aan het keurmerk.

Beter leven

Je kent vast het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vlees kan 1, 2 of 3 sterren krijgen, afhankelijk van hoe die boer zijn varkens houdt.

  • 1 ster : Dieren hebben meer ruimte en speelmateriaal.
  • 2 sterren: Dieren kunnen (overdekt) buitenspelen. Ze wroeten in de modder of hebben stro in de stal.
  • 3 sterren: Dieren hebben meer ruimte, kunnen (overdekt) buitenspelen en rollen in het stro.

Scharrelvlees

Een scharrelvarken heeft lekker de ruimte en kan naar buiten om te spelen in de zon. Het scharrelkeurmerk is ongeveer hetzelfde als de 2 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Biologisch vlees

Vlees mag  ‘biologisch’ heten als het varken voer heeft gehad wat gemaakt is zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en er geen kunstmest is gebruikt. Bovendien heeft het varken veel ruimte gehad, binnen en buiten en kon hij in de modder wroeten. Biologisch vlees is vergelijkbaar met de 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk.

Keurmerken van de varkensboeren zelf

Varkensboeren vinden het zelf ook belangrijk om goed voor hun dieren te zorgen en daarom hebben sommige varkensboeren zelfs een eigen keurmerk opgericht: Keten Duurzaam Varkensvlees. Dat keurmerk bestaat uit allemaal afspraken die gemaakt zijn door 300 varkenshouders, vleeswarenproducenten, groothandels, slagers, supermarkten, cateraars en andere afnemers van varkensvlees. Het vlees is geproduceerd, geslacht en verwerkt in Nederland. De varkens zijn gehouden op Nederlandse familiebedrijven en er is extra aandacht voor het milieu en voor het welzijn van de dieren - vergelijkbaar met een ster van het Beter Leven Kenmerk.

Een kijkje in jouw keuken

Wat eten jullie vanavond? Kijk maar gauw op de verpakking hoeveel sterren jouw stukje vlees heeft!