Weet wat je eet
Gemiddeld eten wij in Nederland 77 kilo vlees per jaar, waarvan bijna 37 kilo varkensvlees is. Wist je dat je aan het keurmerk kunt zien hoe het varken is opgegroeid? Anna & Daan vertellen je er graag meer over!
Verschillende keurmerken
Ook als varkens worden gehouden om op te eten, moeten we goed voor ze zorgen. Daarom heeft vlees tegenwoordig een keurmerk. Het keurmerk vind je terug op de verpakking in de supermarkt.
Aan een keurmerk kun je precies zien wat voor leven jouw stukje varkensvlees heeft gehad. Hoeveel ruimte had het biggetje en waren er speeltjes om mee te spelen? Kon het wroeten in de aarde of rollen in het stro? Dat kan je allemaal zien aan het keurmerk.
Beter Leven Keurmerk
Je kent vast het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vlees kan 1, 2 of 3 sterren krijgen, afhankelijk van hoe de boer zijn varkens houdt. Maar wat betekenen die sterren eigenlijk?
1 ster:
- Varkens hebben meer ruimte;
- Varkens hebben speelmateriaal tegen de verveling;
- Biggen worden niet gecastreerd;
- Als varkens worden vervoerd van de boederij naar het slachthuis is de vervoertijd maximaal 8 uur.
2 sterren:
- Varkens leven in een stal waar de vloer is bedekt met stro;
- De varkens kunnen (overdekt) buitenspelen;
- De staarten van varkens met 2 sterren mogen niet geknipt worden.
3 sterren:
- De varkens hebben meer ruimte dan bij 1 ster of 2 sterren;
- Varkens kunnen (overdekt) buitenspelen en rollen in het stro.
Scharrelvlees
Een scharrelvarken heeft lekker de ruimte en kan naar buiten om te spelen in de zon. Het scharrelkeurmerk is ongeveer hetzelfde als de 2 sterren van het Beter Leven Keurmerk.
Biologisch vlees
Vlees mag ‘biologisch’ heten als het varken voer heeft gegeten wat gemaakt is zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en als er geen kunstmest is gebruikt. Bovendien heeft het varken veel ruimte gehad, zowel binnen als buiten. Ook kon het varken in de modder wroeten. Biologisch vlees is vergelijkbaar met de 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk.
Test je kennis
Vaak moet je bij je spreekbeurt ook vragen stellen aan de klas. Hier kan je je kennis testen. De leukste vragen kan je meenemen in je eigen spreekbeurt.