Home / Varkens / Weet wat je eet

Weet wat je eet

In Nederland zijn we dol op varkensvlees. Eén van onze favorieten is het karbonaadje! Gemiddeld eten wij in Nederland 77 kilo vlees per jaar, waarvan bijna 37 kilo varkensvlees is. Wist je dat je aan het keurmerk kunt zien hoe het varken is opgegroeid? Anne & Daan vertellen je er graag meer over!

Verschillende keurmerken

Ook als varkens worden gehouden om op te eten, moeten we goed voor ze zorgen. Daarom heeft vlees tegenwoordig een keurmerk. Het keurmerk vind je terug op de verpakking in de supermarkt.

Aan een keurmerk kun je precies zien wat voor leven jouw stukje varkensvlees heeft gehad. Hoeveel ruimte had het biggetje en waren er speeltjes om mee te spelen? Kon het wroeten in de aarde of rollen in het stro? Dat kan je allemaal zien aan het keurmerk.

Beter Leven Keurmerk

Je kent vast het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vlees kan 1, 2 of 3 sterren krijgen, afhankelijk van hoe de boer zijn varkens houdt. Maar wat betekenen die sterren eigenlijk?

  • 1 ster:
    • Varkens hebben meer ruimte;
    • Varkens hebben speelmateriaal tegen de verveling;
    • Biggen worden niet gecastreerd;
    • Als varkens worden vervoerd van de boederij naar het slachthuis is de vervoertijd maximaal 8 uur. 

  • 2 sterren:
    • Varkens leven in een stal waar de vloer is bedekt met stro;
    • De varkens kunnen (overdekt) buitenspelen;
    • De staarten van varkens met 2 sterren mogen niet geknipt worden.

  • 3 sterren:
    • De varkens hebben meer ruimte dan bij 1 ster of 2 sterren;
    • Varkens kunnen (overdekt) buitenspelen en rollen in het stro.

Scharrelvlees

Een scharrelvarken heeft lekker de ruimte en kan naar buiten om te spelen in de zon. Het scharrelkeurmerk is ongeveer hetzelfde als de 2 sterren van het Beter Leven Keurmerk.

Biologisch vlees

Vlees mag  ‘biologisch’ heten als het varken voer heeft gegeten wat gemaakt is zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en als er geen kunstmest is gebruikt. Bovendien heeft het varken veel ruimte gehad, zowel binnen als buiten. Ook kon het varken in de modder wroeten. Biologisch vlees is vergelijkbaar met de 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk.

Keurmerken van de varkensboeren zelf

Varkensboeren vinden het zelf ook belangrijk om goed voor hun dieren te zorgen en daarom hebben sommige varkensboeren zelfs een eigen keurmerk opgericht: Keten Duurzaam Varkensvlees. Dat keurmerk bestaat uit allemaal afspraken die gemaakt zijn door 300 varkenshouders, vleeswarenproducenten, groothandels, slagers, supermarkten, cateraars en andere afnemers van varkensvlees. Het vlees is geproduceerd, geslacht en verwerkt in Nederland. De varkens zijn gehouden op Nederlandse familiebedrijven en er is extra aandacht voor het milieu en voor het welzijn van de dieren - vergelijkbaar met een ster van het Beter Leven Kenmerk.

Een kijkje in jouw keuken

Wat eten jullie vanavond? Kijk eens op de verpakking hoeveel sterren jouw stukje (varkens)vlees heeft!

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.