Van graan naar ei
Een kip heeft goed voer nodig om gezond te kunnen leven én natuurlijk om eieren te leggen. Maar wat eet een kip nou eigenlijk? Dat hangt van verschillende zaken af. Wat is de leeftijd van de kip, is het een kuiken of is de kip helemaal volwassen? Wat is het voor soort kip, is het een vleeskuiken of een leghen? In het geval van een leghen kiest de pluimveehouder er vaak voor om legmeel te voeren.
10 miljard
In Nederland worden ieder jaar meer dan 10 miljard kippeneieren gelegd om te eten. Dat zijn er zoveel dat het grootste deel aan andere landen wordt verkocht. De eieren die in Nederland blijven, ken je bijvoorbeeld als het gekookte of gebakken eitje bij jouw ontbijt.
Wist je dat we per persoon zo’n 200 eieren per jaar eten?
Niet alle eieren komen in een eierdoos bij jou in de koelkast terecht. Een gedeelte van de eieren wordt als ingrediënt verwerkt in allerlei producten, zoals koekjes, toetjes en snoep. Maar ook in verzorgingsmiddelen, zoals shampoo, crèmes of tandpasta.
Topsport
Die 10 miljard eieren moeten natuurlijk wel eerst gelegd worden. Daar zijn 32 miljoen Nederlandse leghennen/legkippen iedere dag mee bezig en dat is topsport. Een legkip legt namelijk zo’n 320 eieren per jaar.
Om dat te kunnen doen en gezond te blijven heeft een kip goede voeding nodig, zoals granen. Maar graan alleen is niet genoeg. Bij De Heus mengen we de granen daarom met andere belangrijke bouwstoffen , zodat de kip topfit blijft en de eieren sterk en voedzaam zijn. Het legmeel bestaat voornamelijk uit granen zoals mais, tarwe, (gerst en haver). Maar ook zaden (eiwitten en vetten) zoals soja-, zonnebloempit-, en raapzaadschroten. Daarnaast wat olie en vet voor de energie en kalksteentjes voor een sterke eischaal.
Wist je dat de kleur van een dooier bepaald wordt door het soort voer dat de kip eet?
Lente
Naast het legmeel met belangrijke bouwstoffen zorgt de boer ervoor dat de kippen het zo fijn mogelijk hebben in de stal. Dat doet hij door goede ventilatie, verlichting en schoon drinkwater. Net zoals mensen houden kippen van daglicht, na een donkere winter vinden de kippen het fijn om de zon weer wat vaker te zien. De juiste combinatie van de temperatuur en de verlichting zorgt er in de stal voor dat het er eigenlijk altijd lente is. En dat vindt de legkip een prima moment om haar ei te leggen.
De eierdoos
In de winkel kun je kiezen tussen verschillende soorten eieren. Scharrel, vrije-uitloop en biologische eieren. Maar wat is nou het verschil? In Nederland kun je dat bijvoorbeeld zien met het Beter Leven keurmerk. Dit wordt op de eierdoos aangegeven met sterren.
Scharreleieren hebben 1 ster. Dat betekent dat ze een overdekte uitloop en afleidingsmateriaal hebben.
Vrije uitloopeieren hebben 2 sterren. De leghennen krijgen hetzelfde wat de scharrelkippen hebben, maar kunnen daarnaast ook naar buiten toe. Biologische eieren hebben 3 sterren.
Naast het biologische voer hebben ze zowel binnen als buiten meer ruimte per leghen.