Hittestress

01 juni 2023
-
3 minuten

De zomer komt er weer aan! Zon, zee, strand en heel veel ijsjes. Maar de dieren op de boerderij denken daar anders over. In dit artikel lees je waarom.

Korte broek 

Wanneer het buiten warm is, kies jij ervoor om een t-shirt en korte broek aan te trekken. Dan is het tenminste niet zo heet als je buiten tikkertje gaat spelen. Dieren hebben geen kleren om uit te kiezen, dat wist je al wel. Zij hebben een vacht, veren of een stevige dikke huid die ervoor zorgt dat ze het niet koud krijgen. Aan het einde van de zomer begint de wintervacht te groeien tot een dikke vacht, die helpt tegen de winterse vrieskou. En als het lente is, komen ze in de rui, dan vallen er heel veel haren uit tot de dunnere zomervacht weer tevoorschijn komt. Zo kunnen ze de warmte een stuk beter kwijt raken. 

Wist je dat de rui of het ruien bij dieren staat voor het verliezen van haren of veren en nieuwe in de plaats krijgen?

Kippenvel

Omdat jij geen vacht of veren hebt, kun je op een koude dag kippenvel krijgen. Dan zie je allemaal kleine bultjes op je arm of been. Je haren gaan dan recht overeind staan om zo jouw lichaamswarmte vast te houden. Je gaat zweten, om de warmte juist kwijt te raken wanneer je het heet hebt. Het zweet verdampt en koelt je huid net zoals je afkoelt wanneer je een waterballon vangt. Een kip, varken of koe kan dat niet en heeft een andere manier. 

 

Hittestress

Een kip kan niet zweten en probeert de warmte kwijt te raken door sneller te ademen, net zoals een hond dat doet. Ook de varkens hebben last van hitte. De boer helpt de dieren door de stal goed te ventileren en ze van voldoende schoon drinkwater en vers voer te voorzien.

 

Een koe vindt 21 graden Celsius eigenlijk al te warm. In de zomer is het vaak nog warmer, dan is er sprake van hittestress. Stress klinkt niet goed en dat is het ook niet. Doordat de koe het te warm heeft, eet ze minder en krijgt ze niet genoeg voedingsstoffen binnen. De koe geeft minder melk en de gezondheid gaat achteruit. Het enige wat de koe kan doen, is rustig blijven. Maar gelukkig kan de boer er wel iets aan doen. Namelijk  de koeien die dag uit de zon houden en in de stal te laten. Door grote ventilatoren op te hangen in de stal waait het lekker door en koelt de stal een beetje af. De boer zorgt er ook voor dat de koe genoeg schoon drinkwater en lekker voedzaam eten heeft.