Hebben jullie de varkensfilm al gezien?

08 februari 2021
-
5 minuten

Er is vandaag een nieuwe film van Anna en Daan uitgekomen! Anna en Daan bij de varkens? Kijken jullie mee? Je kan het filmpje onder aan dit bericht vinden.

Een kijkje op de varkensboerderij van Lizz. 

De drachtstal

In de drachtstal liggen de zeugen lekker in het stro. De zeugen zijn zwanger, maar dat noem je met een duur woord 'drachtig'. Vandaar ook de naam drachtstal.  In de drachtstal krijgen de zeugen speciaal zwangerschapsvoer en kunnen ze lekker rustig bij elkaar slapen.

Kraamstal

Als de biggetjes bijna geboren worden gaat de zeug naar de kraamstal. Hier staan allemaal hokken. In elk hok staat een zeug met haar biggen. Dit noem je een toom biggen, het nest van 1 zeug met soms wel meer dan 15 biggen!  De beugels in het hok zorgen ervoor dat de biggen niet onder de zeug kunnen komen als ze gaat liggen. Als de zeug gaat liggen kunnen alle biggen bij haar drinken. 

Wat eten de biggen?

De eerste twee dagen krijgen de biggen biest (dat is de eerste moedermelk) en daarna gewone melk. Naast melk krijgen de biggen al snel brokjes te eten. Na 28 dagen gaan de biggen namelijk weg bij de zeug, dat noem je spenen en dan moeten ze natuurlijk wel zelf al brokjes kunnen eten. Benieuwd wat ze nog meer eten? Lees hier meer over hun dieet. 

Anna en Daan bij de varkens

Anna en Daan gaan op bezoek bij een varkensbedrijf

Warm blijven

In de kraamstal hangt ook een warmtelamp. De biggen zijn namelijk nog klein en kunnen zichzelf nog niet zo goed warmhouden.  Deze lamp geeft vooral warmte zodat het nest lekker warm blijft.

Zindelijk

Varkens zijn eigenlijk hele schone dieren. Als de biggetjes nog klein zijn moeten ze dat nog leren en valt de poep en plas door een rooster. Maar als ze iets ouder zijn poepen en plassen ze op een plek zoals wij dat op de wc doen. 

Lekker drinken

In de stal hangt een kraan met schoon kraanwater zo kunnen de biggen drinken wanneer ze willen. Soms krijgen ze water met citroensap. Dat vinden ze heel lekker en is ook nog eens heel gezond voor ze. 

Levensloop

Wil je meer weten over het verdere verloop van het leven van de biggen? Kijk dan snel onder het kopje levensloop voor meer informatie. 

Anna & Daan gaan op onderzoek uit

Anna & Daan gaan vaak op onderzoek uit! Benieuwd naar waar zij allemaal zijn geweest en wat zij daar geleerd hebben? Bekijk dan ook de andere video's!