De natuurboerderij
Daan staat met een verrekijker in de tuin in de lucht te staren wanneer Anna thuiskomt. Hey Daan, wat ben jij aan het doen? Ssst, zegt Daan. Niet zo hard, ik ben in de natuur. Nou, zegt Anna, dit is gewoon onze eigen tuin Daan. Anna, zegt Daan geheimzinnig, de natuur is overal om ons heen, ook op onze boerderij! Kijk op onze website hoe de natuur eruitziet op en rond de boerderij en waarom we hier goed voor moeten zorgen. Wist je dat? Ongeveer de helft van de Europese grutto’s naar de Nederlandse weides komen om te broeden?
Natuur op de boerderij
Een boerderij maakt het hele jaar door eten. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje yoghurt in de morgen, een broodje met ei tussen de middag en het stukje vlees met aardappels en groente op je bord in de avond. Dat doen ze door het verbouwen van gewassen en het houden van dieren. Dit kan natuurlijk niet zonder de planten en dieren zelf, maar ook niet zonder schoon water, een schone lucht en een gezonde aardbodem. Daarom moeten we hier zuinig op zijn en is het belangrijk dat boeren op een duurzame manier werken.
Wat is duurzaam?
Duurzaamheid betekent dat we ervoor zorgen dat de aarde niet uitgeput raakt door alles wat we nodig hebben, zoals voedsel, water en schone lucht. Het gaat erom dat we de natuur beschermen, zodat we er nog lang van kunnen genieten. Boeren spelen een grote rol in duurzaamheid, omdat zij voedsel verbouwen voor mensen over de hele wereld!
Weetje: Biodiversiteit is de diversiteit van planten en dieren
De natuur als graadmeter
Als de aardbodem of het water in de sloot is vervuild is dit slecht voor de planten en dieren van de boerderij maar helemaal voor de planten en dieren in de natuur. Dit zie je al vrij snel doordat er minder diversiteit in planten en dieren voorkomen. Dit noem je de biodiversiteit. Een melkveehouder helpt de insecten door bijvoorbeeld klaver en andere bloemen in het weiland te zaaien of een kikkerpoel aan te leggen. Meer soorten planten zorgen voor meer soorten insecten en meer soorten insecten zorgen weer voor meer soorten dieren die insecten eten.
Weidevogels
De weilanden waar koeien in grazen worden in het voorjaar dankbaar gebruikt als nestgrond voor weidevogels. Je kent er vast wel een paar zoals de kievit, de grutto of de scholekster met zijn lange oranje snavel. In het broedseizoen markeren de boeren de nesten zodat de nesten met eieren tijdens het maaien heel blijven en uit kunnen komen. Soms vinden boeren zelfs wel eens een reekalf in het lange gras.
Groene energie
Om de boerderij te laten werken, hebben we energie nodig.
Vaak komt de stroom uit je stopcontact uit een vervuilende energiecentrale maar dit kan ook van de zon of de wind komen. Boeren gebruiken vaak zonnepanelen om elektriciteit te maken. De zon schijnt op de panelen en die maken daar energie van. Met die energie kunnen de boeren bijvoorbeeld hun machines laten werken of de stallen verlichten. Windmolens doen ook goed werk door wind om te zetten in energie. Dit noemen we groene energie, omdat het goed is voor de natuur en de lucht niet vies maakt.
Samen Werken aan een Groene Toekomst
Duurzaamheid op de boerderij is dus heel belangrijk. Als we goed voor de aarde zorgen, kunnen we er nog lang van genieten. De boer, de planten, de dieren en zelfs jij kunnen samenwerken voor een mooie, gezonde wereld. Je kunt bijvoorbeeld een insectenhotel in je eigen tuin ophangen.