Anna en Daan op bezoek bij de kalfjes

13 juli 2022
-
5 minuten

Anna en Daan nemen een kijkje bij de kalfjes op de boerderij. Kijken jullie met ze mee? Je kan het filmpje onderaan dit bericht vinden.

Een kijkje op het melkveebedrijf van Eliene

Anna en Daan zijn benieuwd naar de kalfjes op de boerderij. Ze gaan kijken hoe kalfjes opgroeien op een melkveebedrijf. Ze ontdekken hoe de boer ervoor zorgt dat de kalfjes gezond opgroeien. 

Kalfjes op de boerderij

Wist jij dat koeien pas melk geven nadat er een kalfje geboren is? Net als in de natuur, krijgt de koe ongeveer elk jaar een kalfje. Heel soms, krijgt ze er zelfs twee!

Na de geboorte

Vlak na de geboorte, krijg het kalf een eigen hutje. Omdat ze erg snel ziek kunnen worden. Moet de boer ze goed in de gaten kunnen houden. In de grote koeienstal is het veel te gevaarlijk voor het kalfje.

Biest

De melk die de koe als eerste aan het kalf geeft, noem je ‘biest’. De biest is een beetje geel van kleur. En zit vol met belangrijke stoffen. De boer melkt de biest bij de koe. En geeft deze zelf aan het kalf. Zo kan hij goed zien of het kalf genoeg biest krijgt en opdrinkt.

Anna en Daan bij de kalfjes

Anna en Daan gaan op bezoek bij een melkveebedrijf

Speciaal dekentje

Soms is het een beetje koud voor het kalfje. Daarom krijgen kalfjes een dekentje als het te koud is. Heb jij wel eens een geel oormerk gezien bij een kalf? Dit is eigenlijk een soort oorbel. Kalfjes hebben dit omdat dit verplicht is. Hierop staat wie de vader en moeder zijn. En op welke boerderij het kalfje geboren is.

Kalvermest

Kalfjes staan de eerste dagen alleen in een hutje. Dat is met een reden. Want kalfjes zijn tijdens de eerste dagen erg gevoelig voor ziektes. Net als alle andere jonge dieren, moeten de darmen ook wennen aan de melk. Omdat de boer goed wil zien of de kalf gezonde mest heeft, staan ze apart. Als ze groot en sterk genoeg zijn mogen ze met andere kalfjes samen staan.

Anna & Daan gaan op onderzoek uit

Anna & Daan gaan vaak op onderzoek uit! Benieuwd naar waar zij allemaal zijn geweest en wat zij daar geleerd hebben? Bekijk dan ook de andere video's!