Anna en Daan bij de leghennen

26 november 2020
-
5 minutes

Er is weer een nieuwe film van Anna en Daan! Deze keer gaan Anna en Daan op bezoek bij de legkippen.

Een kijkje op de boerderij van Gerben

In dit filmpje laat Gerben jullie zien hoe de stal van de legkippen er vanbinnen uitziet en hoe de kippen daar leven. Kijken jullie mee? 

Lekker op stok!

In de natuur zitten kippen graag in de boom. Lekker hoog en veilig van roofdieren. Omdat kippen zich veilig voelen in een boom, hebben kippen in de stal hun eigen klimrek. Dit noem je een volière.

Het is altijd lente

Wat is jouw favoriete seizoen? Kippen houden het meest van de lente. Het is lekker lang licht. En de temperatuur is precies goed. In de kippenstal is het altijd lente. Ook als het buiten sneeuwt. Met speciale lampen krijgen de kippen precies genoeg licht. Dit heeft de kip nodig om een ei te kunnen leggen. De boer zorgt er ook voor dat de stal altijd warm is.

Anna en Daan bij de legkippen

Anna en Daan gaan op bezoek bij een legpluimveehouderij

Knus en veilig

Kippen spelen graag verstoppertje. In de natuur doen kippen dit omdat ze dan minder snel gevonden worden door roofdieren. De eieren van de kip, worden beschermd door een nest. Deze wordt zo onopvallend mogelijk gebouwd. Daarom heeft de kippenstal ook nesten in de volière. De kip kan zich verstoppen achter een rode flap. Hier kan elke kip rustig een ei leggen.

Waarom de kleur rood?

Kippen zien grijs, wit en de kleur rood. Daarom zijn de nesten en drinknippels rood gemaakt. Zo kan de kip ze makkelijk vinden.

Scharrelen

Elke dag krijgen de kippen vers voer. Ze kunnen dit voer vinden, door te scharrelen.

Een vast rooster

Kippen hebben hun eigen rooster. Ze worden ’s ochtends wakker. Daarna leggen ze een ei. Als ze klaar zijn gaan ze scharrelen en eten. Met een volle krop (maag van de kip) nemen ze een stofbad. Als ze een stofbad hebben gehad, gaan ze naar buiten. Om weer te scharrelen. En daarna: gaan ze op stok.

Legkippenvoer

Het voer van de kippen is gemalen granen, eiwitten en steentjes. Deze steentjes heeft een kip nodig om een sterke eierschaal te kunnen maken.

Kippen hebben oren

Wist jij dat een kip ook oren heeft? Deze pluimpjes aan de zijkant van de kop verklappen ook welke kleur het ei krijgt. Kippen met een bruin oor, leggen een bruin ei. En kippen met een wit oor? Je raadt het al: die leggen een wit ei.

Anna & Daan gaan op onderzoek uit

Anna & Daan gaan vaak op onderzoek uit! Benieuwd naar waar zij allemaal zijn geweest en wat zij daar geleerd hebben? Bekijk dan ook de andere video's!