Oogstrijpe mais
Op het stuk land dat dit voorjaar nog leeg was, staat nu een enorme muur van maisplanten.
De planten zijn in een paar maanden uitgegroeid van een kleine maiskorrel tot een plant van soms wel 3 meter. Dit is vaak rond het moment van oogsten; de plant is uitgegroeid en de maïskorreltjes in de kolf zijn donkergeel van kleur. En zijn niet meer in te knijpen.
Maishakselen
Het oogsten van de mais, heet maishakselen en gebeurt door een maishakselaar. Deze snijdt de plant net boven de grond af en verhakselt de plant en de kolf om vervolgens in een kar te spuiten, die getrokken wordt door een trekker die naast de hakselaar rijdt.
Fermentatie
De gehakselde mais wordt daarna met trekkers naar een sleufsilo of kuil gebracht. In de sleufsilo begint een fermentatieproces waarin goede bacteriën de plantencellen afbreken. Na het fermenteren is de mais nog voedzamer en gezonder voor de koeien geworden.
Anna & Daan gaan op onderzoek uit
Anna & Daan gaan vaak op onderzoek uit! Benieuwd naar waar zij allemaal zijn geweest en wat zij daar geleerd hebben? Bekijk dan ook de andere video's!