Home / Varkens / Verschillende bedrijven

Verschillende bedrijven

In Nederland zijn ongeveer 4500 varkensbedrijven waar meer dan 12 miljoen varkens worden gehouden. Deze bedrijven zijn onderverdeeld in fokbedrijven, vermeerderingsbedrijven en vleesvarkensbedrijven. Weet jij wat het verschil is tussen deze bedrijven? Hieronder leggen we het verschil uit! 

Vermeerderingsbedrijven

Een vermeerderingsbedrijf is een bedrijf dat vrouwtjesvarkens, oftewel zeugen houdt om biggetjes mee te krijgen. De meeste varkenshouderijen bestaan uit een combinatie van een vermeerderingsbedrijf en vleesvarkenbedrijf. Op het vermeerderingsbedrijf blijven de biggetjes ongeveer vijf weken bij hun moeder, dit noem je de kraamafdeling. Daarna gaan ze naar de speenafdeling. Op de speenafdeling worden de biggen in kleine groepjes gehuisvest en hebben ze meestal speelgoed om mee te spelen. Ze krijgen dan speciaal biggenvoer in plaats van melk. De zeug gaat dan terug naar de dekstal om opnieuw drachtig te worden. Na vijf weken op de speenafdeling verhuizen de biggen naar een vleesvarkensbedrijf. Ze zijn dan ongeveer tien weken oud. 

Fokbedrijven

De zeugen op een vermeerderingsbedrijf komen van een bedrijf die speciaal vrouwtjesbiggetjes fokt: het fokbedrijf. Deze zeugen worden zodra ze oud genoeg zijn om biggetjes te krijgen, verkocht aan een vermeerderingsbedrijf. Ze heten dan ‘fokgelten’. 

Varkensbedrijf

Op een varkensbedrijf verblijven de varkens meestal in groepjes van zeven tot tien dieren. In de meeste hokken is speelgoed aanwezig voor de afleiding. Na ongeveer vier maanden zijn de dieren gegroeid tot een gewicht van meer dan 100 kg. Dan gaan ze naar de slachterij. Eén vleesvarken levert ongeveer 90 kilo aan vlees op en 15 kilo aan botten. Kijk hier voor meer informatie over de levensloop van een varken

Keurmerk

Is het jou wel eens opgevallen dat er tegenwoordig op veel verpakkingen van vlees een keurmerk zit? Dat heeft te maken met hoe het varken gehouden is op een varkensbedrijf. Lees meer over de verschillende keurmerken