Wat krijgen de koeien te eten?

22 november 2023
-
3 minuten

Iedere dag krijg je te eten en te drinken, maar wat je precies eet en hoe lang je erover doet kan heel erg verschillen. Zo kan een koe wel 8 uur per dag bezig zijn met eten. Stel je toch eens voor dat je iedere dag zo lang aan tafel zou moeten zitten.

Een bord vol

Een mens eet gemiddeld 3 kilogram eten per dag, maar wist je dat een melkkoe per dag wel 55 kilogram aan ruwvoer eet en meer dan 100 liter water per dag drinkt? Dat is nodig om gezond te blijven en melk te geven. Op warme dagen kan een koe zelfs wel 150 tot 200 liter water drinken.

 

Ruwvoer is de verzamelnaam is voor vezelrijke voedergewassen zoals gras en mais

Weetje

Ruwvoer

Het grootste deel van het voer voor de koeien bestaat uit ruwvoer, wat meestal door de boer zelf geteeld wordt op het land. Vaak is dit gras, aangevuld met snijmais. In het voorjaar en de zomer groeit het gras. Dan lopen de koeien buiten in de wei om gras te eten. Of de boer brengt het gras naar de stal. In de winter groeit het gras niet, maar ook dan moeten de koeien eten. Daarom wordt gras en mais ingekuild. Zo kan het bewaard worden. Het wordt op een grote hoop gegooid, met zware shovels stevig vastgereden en luchtdicht ingepakt. Zo’n hoop gras noemen we een graskuil.

Wist je dat een kuil dus eigenlijk een bult is?

Weetje

Krachtvoer

Omdat de melkkoe een harde werker is, kan ze naast het ruwvoer wel een extraatje gebruiken. Daarom krijgt ze ook krachtvoer. De brokjes komen uit één van de fabrieken van De Heus. Hier mengen ze verschillende grondstoffen en persen deze samen tot brokjes. De koeien vinden deze brokjes heerlijk en krijgen ze tijdens het melken en uit een voerautomaat. Iedere koe heeft een halsband met sensor. De sensor zorgt ervoor dat de automaat weet of de koe al brokjes heeft gehad of niet. Zo krijgen ze nooit te veel.

Daan wil een toetje

Anna en Daan eten mee bij opa en oma. Na de boerenkool loopt oma naar de koelkast. Zij hebben altijd van die lekkere toetjes. Als Daan zijn toetje op heeft, wil hij nog meer pakken. ‘Nou Daan, zou je dat niet even vragen?’ zegt oma. ‘Nee,’ zegt Daan, ‘de koeien mogen toch ook zoveel eten als ze willen?’ Opa, oma en Anna moeten lachen. Koeien mogen zoveel ruwvoer eten als ze willen, net zoals jij zoveel boerenkool mag eten als je wilt. Maar een toetje is net als het krachtvoer. Dat is een extraatje.