Toen en nu

07 juni 2022
-
2

Het is hard werken in de veehouderij. Niet alleen lichamelijk vraagt het werk veel van de boer; het vraagt elke dag ook veel tijd. De dieren nemen geen vakantie en vieren geen weekenden. De boer dus eigenlijk ook niet. Toch kan de boer tegenwoordig zo nu en dan wel een keer op vakantie. Dit is mogelijk door de technologische ontwikkelingen in de veehouderij. Op deze pagina lees je hoe de nieuwste techniek de boer een handje helpt.

Toen: werken, werken, werken

Denk je dat we overdrijven als we zeggen dat de traditionele boer nooit op vakantie kon? Toch is niets minder waar. Stel je voor: koeien werden met de hand gemolken, voorraden werden handmatig bijgehouden. Tijdens het voorjaar met het inkuilen van het ruwvoer en tijdens het najaar als de mais wordt geoogst waren werkweken van 80 tot 100 uur niet vreemd voor een boer.

Nu: de moderne geautomatiseerde boer

Ook vandaag de dag vraagt de boerderij in ieder seizoen veel tijd en aandacht van de boer. De silo’s moeten bevoorraad blijven, de dieren willen gevoerd worden en nog meer werkzaamheden moeten worden gedaan. Het werk dat de boerderij vraagt, is niet veranderd. De manier waarop het werk wordt gedaan wel. Nederland heeft tegenwoordig veel moderne, opgeschaalde en geautomatiseerde boerenbedrijven. Doordat veel werk wordt ondersteund door bijvoorbeeld robots, houdt de boer meer tijd over.

Meer tijd: meer vakantie en beter ondernemerschap

Wat doet een boer met al die extra tijd? Hij kan bijvoorbeeld een keer op vakantie. Daarnaast kan de boer de extra tijd gebruiken om zich te richten op het ondernemerschap. Dit betekent dat hij de tijd neemt om na te denken over hoe hij zijn boerderij inricht en op de juiste manier gebruikmaakt van nieuwste techniek. Meer tijd betekent dus niet persé minder, maar wel anders werken. Je zou kunnen zeggen dat de boer denkplannen maakt voor zijn bedrijf. Op welke manier kan hij de technologie inzetten voor zijn boerderij? Wat levert dit de boer, de dieren en de samenleving op? Hoe zorgt hij er voor dat de dieren het goed hebben? Maar ook dat hij het beste product kan afleveren? Wat moet er gebeuren als er iets kapot gaat, of – nog beter – hoe voorkomt de boer dat iets kapot gaat? Je begrijpt dat elk systeem een ander denkplan vraagt. We lichten er een paar uit.

Melken

Je weet waarschijnlijk wel dat koeien vroeger met de hand werden gemolken. Moderne boerderijen gebruiken hiervoor tegenwoordig een melkrobot. De robot is erg diervriendelijk. Als koeien gemolken willen worden, zoeken ze zelf de robot op. De boer hoeft niet meer op vaste tijden te melken en dat geeft de boer meer vrijheid.

Schoonmaken

Veel moderne boeren gebruiken ook een mestrobot. Zo’n robot schuifelt de hele dag rond door de stallen om de roosters schoon te houden. Dat scheelt een hoop handmatig boenwerk.

Voeren

Ook voersystemen zijn volledig geautomatiseerd. Het zorgt ervoor dat per stal de dieren precies de juiste hoeveelheden voer krijgen. Zo krijgen de dieren precies de hoeveelheid die past bij hun groei en wat ze nodig hebben.

Ideaal klimaat

Boeren willen graag dat de dieren het goed hebben. Dit noemen we: dierenwelzijn. Daarvoor is niet alleen het juiste voer belangrijk, maar ook een ideaal klimaat. Sensoren in moderne stallen helpen perfect licht en een uiterst goede ventilatie te regelen voor de dieren. Zo zorgt de boer dat dieren in een schone stal leven.

Dierenwelzijn

Niet alleen de sensoren om het klimaat in de stallen te regelen, zorgen voor het welzijn van dieren. Automatisering doet meer. Doordat een groot deel van het fysieke werk uit de handen van de boer wordt genomen, heeft hij meer tijd om gerichte aandacht te schenken aan dieren die het nodig hebben. Bijvoorbeeld als een dier ziek is.

Alles voor elkaar

Zoals je ontdekt, levert nieuwe techniek niet alleen de boer op dat hij op vakantie kan. Er is meer! De boer gebruikt de technologie (automatisering, digitalisering) om betere en meer producten af te leveren en om ervoor te zorgen dat de dieren het goed hebben. De boer levert De Heus data aan, waarmee De Heus kan helpen om de productie voor diervoeding te verduurzamen. Zo zie je, dat de manier waarop de boer de technologie gebruikt, het een win-win situatie oplevert, waar dier en mens van profiteert. Zo zorgt de boer dat alles voor elkaar is en kan hij met een beetje geluk ook nog op vakantie!