Home / Kippen / Over Grilkippen en filetjes

Over Grilkippen en filetjes

Vleeskuikens zijn speciale kippen die snel groeien en vooral grote borsten krijgen. Het borstvlees is namelijk het stuk dat we kipfilet noemen. Dat is een populair stukje vlees op ons bord.

Groeien en groeien 

In Nederland houden we vooral veel traaggroeiers. Dat zijn kippen die langzamer groeien en dus ouder zijn als ze naar de slacht gaan. Lang-leven-kippen! Ze worden ongeveer acht weken oud.

Dit filmpje is gemaakt door Foodmakers. Zij zijn op bezoek geweest bij een vleespluimveehouder. Hier kan je zien hoe een stal er vanbinnen uitziet en hoe de kippen leven. Neem jij een kijkje in de stal?

Bevruchte eitjes

Er is een groot verschil tussen een eitje dat jij eet en een eitje waar later een kuikentje uit komt. Het ei met het kuikentje is namelijk bevrucht. Dat doet de haan, het mannetje. En bevruchten… dat doen de meeste hanen graag. Stel je voor: in een stal zijn wel 4.000 kippetjes en maar 400 hanen om die allemaal te bespringen! Daar hebben ze het best druk mee.

De bevruchte eieren die door hennen worden gelegd, noemen we broedeieren. Die eieren worden niet uitgebroed door de kip, maar komen ook op een lopende band. Ze worden eerst gecontroleerd en ontsmet en dan op broedlades gelegd. Daarna gaan ze naar een speciale voorbroedkast. Een broedlade wordt elk uur gekanteld, zodat het kuikentje precies in het midden van het ei blijft liggen.

Na 18 dagen kijken ze of er wel echt een kuikentje in het ei zit. Dat noemen we ‘schouwen’. Dat kan bijvoorbeeld met heel fel licht. Dan zie je precies in welk ei een kuiken zit en in welke niet. Dit komt omdat je met dit felle licht een beetje door het ei heen kunt kijken. De lege eieren worden dan weggegooid en de volle gaan weer op reis.

Tik tik tik….

De eieren gaan dan naar een broedmachine, waar ze lekker warm onder lampen liggen tot ze uitkomen. Uitkomen betekent dat de kuikentjes de schaal van het ei kapot tikken met hun snavel om eruit te kunnen kruipen. Dat gaat met wel 50.000 eieren tegelijk. Het wordt dus een drukte van belang in die broedmachine! Als de kuikentjes lekker opgedroogd zijn, gaan ze uit de broedkast en worden ze in bakken gezet en verhuizen ze naar de stal van het vleeskuikenbedrijf.  

Bij sommige bedrijven gaan de broedeieren na het schouwen niet naar een uitkomstkast, maar direct naar de stal waar de kuikens de rest van hun leven blijven wonen. Die stal is lekker warm, wel 34 tot 35 graden. Als ze in de stal uitkomen, kunnen ze ook meteen aanvallen op eten en drinken.

Spitsuur in de stal

Het is een gezellige drukte in zo’n stal vol kuikentjes. Een kuiken wordt elke dag groter, dus na een tijdje hebben ze wel meer ruimte nodig. Daarom gaat een deel van de kuikentjes na vijf weken al naar de slacht. Zo krijgen de andere kuikens meer ruimte in de stal. Die kleine kippen heten piepkuikens en gaan vaak aan het spit of onder de gril. Dat is het lievelingseten van Daan: gegrilde kip. Met appelmoes en patat natuurlijk.

Naar de slacht

Een vleeskuiken weegt ongeveer 2,5 tot 2,5 kilo als ze naar het slachthuis gaan voor verdere verwerking tot vlees voor op ons bord. Slachthuizen werken – zeker in Nederland en Europa – zo diervriendelijk mogelijk. Dat betekent dat de vleeskuikens eerst in slaap worden gebracht in een CO2 kast en dan pas geslacht worden. Dan merken ze er niets van.

Wat eet jij het liefst?

Kippenvlees wordt in onderdelen verkocht, bijvoorbeeld als drumsticks, kipfilet en vleugeltjes. In Nederland eten we het vaakst kipfilet, van een hen of haan in de leeftijd van 6 tot 10 weken.