Home / Koeien / Weet wat je eet en drinkt

Weet wat je eet en drinkt

Voor dieren moet je goed zorgen, ook als we ze opeten. Daarom heeft vlees een keurmerk. Die vind je terug op de verpakking in de supermarkt. Aan een keurmerk kun je precies zien wat voor leven de koe heeft gehad. Anne en Daan leggen je uit hoe je aan het keurmerk kunt zien of de koe een fijne stal had en of die de wei in mocht.

Beter Leven Keurmerk

Je kent vast het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Vlees kan 1, 2 of 3 sterren krijgen, afhankelijk van hoe die boer zijn koeien houdt. Maar waar staan die sterren eigenlijk voor?
  • 1 ster:
    • Alle koeien hebben een eigen ligbox met meer ruimte en een zacht ligbed;
    • Koeien lopen een gedeelte van het jaar (5 maanden minstens 8 uur per dag ) in de wei;
    • Deze koeien ontvangen een betere zorg voor het kwetsbare kalf; 
    • Deze koeien hebben voldoende eet-en drinkplaatsen met schoon drinkwater. 
  • 2 sterren:
    • Deze koeien hebben een grote stal met een lekker bedje;
    • Ook kunnen deze koeien nóg vaker en langer naar buiten dan de koeien met 1 ster.
  • 3 sterren:
    • Deze koeien hebben heel veel ruimte; 
    • Koeien met drie sterren mogen 7 maanden lang zo’n 12 uur per dag lekker buiten grazen.

Scharrelvlees

Een scharrelkoe heeft lekker de ruimte en kan vaak naar buiten. Het scharrelkeurmerk is ongeveer hetzelfde als de 2 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Biologisch vlees

Vlees mag ‘biologisch’ heten als de koe voer heeft gehad wat gemaakt is zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en er geen kunstmest is gebruikt. Bovendien heeft de koe volop in de wei gelopen en gelegen. Biologisch vlees is vergelijkbaar met de 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk.

Houdbare melk versus verse melk

Benieuwd naar het leven van de melkkoe die voor jouw glaasje melk heeft gezorgd? Kijk dan naar het keurmerk. De meest gedronken  melk in Nederland is verse melk. Dat wil zeggen dat de melk is gepasteuriseerd (kort verhit) en beperkt houdbaar. Er bestaat ook houdbare melk. Deze melk is in de fabriek flink verhit om bacteriën te doden. Daardoor kan deze melk een paar maanden bewaard worden.

  • Karnemelk
  • Yoghurt, vla en nog veel meer toetje
  • Kwark
  • Roomijs
  • Koffiemelk
  • Chocomelk
  • Milkshakes
  • Drinkyoghurt
  • Pap, zoals bloempap of gortepap
  • Slagroom, zure room en crème fraîche
  • Boter en roomboter
  • Kaas

Wedden dat jij elke dag wel iets eet waar melk in zit?

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.