Home / Koeien / Vier sterrenstal met golfbaan

Vier sterrenstal met golfbaan

Melkkoeien worden ongelooflijk in de watten gelegd. Want hoe blijer de koe, hoe meer melk ze geeft. En dat is precies wat de boer wil! Daarom zorgt de boer voor een super-de-luxe vier sterrenstal.

Melkkoe zijn is hard werken. Ze eten 40 tot 100 kilo voer per dag en drinken ook nog eens 100 tot 200 liter water. Dat kost veel tijd! Al dat eten moet dat koeienlijf verwerken tot melk en dat gaat het beste als ze ligt. Een koe moet wel 12 tot 14 uur per dag liggen!

De boer moet er dus voor zorgen dat een koe graag en lang ligt. Daarom woont de koe in een soort van vier sterren resort! De stal blijft lekker koel met ventilatie en soms zelfs airconditioning. Want koeien houden niet van hoge temperaturen. Als het te warm is in de stal krijgen koeien 'hittestress'. Daar hebben ze een hekel aan. Elke stal heeft natuurlijk lekkere matrassen om op te liggen. Dat kan een soort tapijt zijn, maar er zijn zelfs stallen met waterbedden voor de koeien!

De zachte ondergrond is ook goed voor de klauwen van de koeien. Koeien worden niet, zoals paarden, beslagen met hoefijzers. Door veel liggen en staan op een zachte ondergrond is er minder druk op de klauwen.

De wei in...

Veel vier sterrenstallen hebben een eigen ‘golfbaan’: de weide waar koeien lekker kunnen grazen en spelen. Dat grazen in een weiland noem je met een mooi woord ' beweiding' of 'weidegang'. Je hebt misschien wel eens een filmpje gezien van de eerste weidegang van koeien, zoals deze. De koeien zijn door het dolle heen van al dat gras en het zonnetje! Je zou bijna denken dat koeien het liefst buiten in de wei zijn. Maar dat is dus niet altijd het geval.

Een koe houdt niet van hitte. Boven de 21 graden zijn ze niet blij. Dan staan ze veel liever in de schaduw of in een koele stal. Bij warm weer gaan de meeste koeien pas na het melken naar buiten, rond 18 uur. Dan staat de zon lager en is het niet meer zo warm. Koeien houden ook helemaal niet van wind of regen. Als er in de weide schaduw van bomen of een afdakje is, zoeken de koeien die zeker op.