Home / Kippen / Kippenvoer

Kippenvoer

Kippen eten van alles en nog wat. Het zijn omnivoren. Dat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. (Een carnivoor eet alleen vlees, een herbivoor alleen plantaardig voedsel.) Hennen en hanen eten van nature zaden en granen. Bij pluimveebedrijven krijgen ze daarom graan zoals haver, tarwe, gerst en mais. Verder krijgen ze bijproducten uit de voedingsindustrie, zoals sojaschroot, raapschroot, resten van zonnebloemen en tarwe. Zo recyclen kippen wat wij als mensen niet meer opeten. Tot slot krijgen ze ook een speciale premix van De Heus. Hierin zitten alle vitamines en mineralen die het kuiken nodig heeft.

Vleeskuikens en legkippen eten niet helemaal hetzelfde. De een moet immers eieren leggen en de ander moet vlees op de botten krijgen

Voer voor vleeskuikens

Het voer van vleeskuikens wordt in vier fases verdeeld:

 • Startvoer
  Dit eten de kuikentjes in de eerste week. Hun spijsverteringssysteem is nog niet helemaal ontwikkeld. Daarom eten ze nog hele kleine korreltjes, bijna zo klein als een broodkruimel.
 • Groei 1
  Dit voer krijgen kuikentjes na ongeveer een week. De korreltjes worden iets groter. Het verteringsstelsel is al iets beter ontwikkeld. Daarom wordt ook al een gedeelte van het voer als hele tarwe verstrekt. De spiermaag wordt hierdoor flink aan het werk gezet. Dit is goed voor de spijsvertering van de kuikens. De kuikentjes moeten groeien en mogen dus flink eten.
 • Groei 2
  De korrels in deze fase zijn nog grover, wel 3 millimeter. De kuikens zijn nu al wat groter en kunnen de grotere korreltjes dus gemakkelijk opeten. In deze fase krijgen de kuikens nog wat meer hele tarwe dan in de vorige fase. Het verteringsstelsel is nu voldoende ontwikkeld om dit te kunnen verteren.
 • Afmest
  Dit is het voer dat vleeskuikens krijgen om flink te kunnen groeien. De kuikens zijn nu al een stuk groter en krijgen dus ook grotere korrels. Daarnaast krijgen ze een steeds groter deel van het voer als hele tarwe. Uiteindelijk wordt wel 35% van het voer als hele tarwe gevoerd.

Voer voor leghennen

Het voer voor leghennen verandert heel vaak gedurende hun leven. Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid calcium die ze nodig hebben om eierschalen aan te kunnen maken. En grote kip legt een groot ei en heeft dus veel calcium nodig. Dit zijn de fases:

 • Prestart
  Dit voer krijgen kleine kuikentjes in de eerste twee weken van hun leven. De korrels zijn heel fijn en heten mini-korrels.
 • Startvoer
  Dit krijgen de kuikentjes na drie weken. Het voer is al iets grover en anders van samenstelling.
 • Opfok 1
  Dit voer is geschikt voor hennetjes van negen tot tien weken oud.
 • Opfok 2
  Alweer een volgende fase: voor hennen tot 17 weken oud.

Bovenstaand voer is wat de kuikens eten in bij het opfokbedrijf, daarna gaan ze naar de legpluimveehouderij.

 • Opfok 3
  Als kippetjes verhuizen van het opfokbedrijf naar de legpluimveehouderij, moeten ze nog een beetje wennen aan hun nieuwe omgeving. Daarom krijgen ze daar de eerste week het voer waaraan ze nog gewend zijn.
 • Pre-leg
  Dit eten de kuikens totdat de eersten uit het koppel een ei gaan leggen. ‘Pre’ betekent ‘voor’, dus vóór de leg.
 • Transitievoer
  Dit eten de kippen ongeveer drie weken om te wennen aan voer waarmee ze goed aan de leg gaan.
 • Fase 1
  Dit eten kippen tot ongeveer de 29ste week. Daarna worden de eieren groter en hebben ze ander voer nodig.
 • Fase 2
  Dit voer is geschikt voor kippen tot ongeveer 45 tot 60 weken.
 • Fase 2 +
  In de laatste weken van hun leven als legkip, tot 70 weken, eten ze gewoon Fase 2 voer, plus extra calcium en wat andere vitaminen en mineralen.

Premix

Bij De Heus werken chef-koks, die lekkere maaltje maken voor vleeskuikens en legkippen. Maar bij De Heus maken ze ook premixen. In premix zitten vitamines, mineralen en gezonde spoorelementen. Er zit ook kalk (calcium) in, voor sterke botten en om eierschalen aan te maken. Grotere kippen krijgen kalk in de vorm van kalksteen. Daarmee kan de spiermaag het eten vermalen.

De chef-koks van De Heus weten dus heel veel van voer en van kippen!  Zij weten precies wat kippen en hanen moeten eten om vlees te ontwikkelen of om eieren te leggen. Maar ook om een gezond afweersysteem en weerstand op te bouwen, zodat ze niet ziek worden.

Lekkere hapjes?

Kippen hebben minder smaakpapillen dan wij, maar bij mensen zitten de smaakpapillen verspreid over de hele tong. Dat is best een grote lap. Bij kippen zitten de smaakpapillen op maar een paar vierkante centimeter. Dus misschien proeven ze wel beter dan wij mensen!

Hoe wordt voer eigenlijk gemaakt?

Wil jij meer weten over hoe kippenvoer, of koeienvoer wordt gemaakt? Neem dan een kijkje in onze keuken